Cât ne costă o plimbare pe Faleză cu copiii la Târgul de Sf. Maria

Cât ne costă o plimbare pe Faleză cu copiii la Târgul de Sf. Maria
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Pentru că vacanța de vară este în toi, părinții se străduiesc din răsputeri să le ofere celor mici activități în aer liber pentru a diversifica ocupaţiile zilnice din casă

În această perioadă pe faleza de la Galați manifestările dedicate zilei Marinei sunt în toi. Sărbătorile au debutat cu un târg de produse tradiționale, realizat cu acest prilej de comercianți ambulanți veniți din toate colțurile țării. Și dacă ne gândeam că alternativa unei plimbări pe faleză în defavoarea unui timp petrecut în casă este o variantă bună, odată ajunși pe faleză, încep suspinele. 

Bugetul familiei va scădea considerabil, fiindcă tentaţiile de tot felul sunt la fiecare pas şi nu sunt deloc la îndemână. Pentru a fi siguri că fiecare gălățean se poate bucura de produse calde și servite pe malul apei, comercianții au introdus chiar și plata cu cardul. Pentru a vedea câți bani trebuie să scoată din buzunar un părinte cu doi copii care alege să își ducă micuții la plimbare pe faleză, redactorii de la "Viaţa liberă" au mers la târg să vadă cum stau lucrurile. Astfel, am constatat că cea mai mare aglomerație este la standurile cu mâncare. Aici am întâlnit și o mămică împreună cu cei doi copii ai ei care erau nerăbdători să primească burgerii comandați. „Am sperat că răsuflu ușurată. Copiii mei au trecut pe lângă primele tarabe, cele cu mărunțișuri, fără să ceară nimic. Am crezut că scap de cumpărături. La tarabele cu mâncare însă, gata bucuria! Au vrut și una, și alta... și dulce, iar totul este foarte scump. În final, le-am luat câte un burger, pe care am plătit 58 de lei, câte un porumb fiert de 10 lei bucata și un suc de 8 lei (deși același suc la magazinul din cartier e 4 lei) și am dat aproape 100 de lei. De altfel, am plecat de acasă cu acest buget în minte, însă n-am crezut că prețurile aici sunt așa de mari. Fiul meu a vrut și clătite, dar am reușit sa-l conving să renunțe, pentru că era 30 de lei porția și deja depășeam cu mult suma disponibilă”, ne-a spus o mămică vineri seară. Aceasta a adăugat că nu va mai veni pe faleză cu cei mici până în ziua de Sf. Maria, când vor putea să admire vapoarele, dar fără masă servită în aer liber. Am continuat plimbarea și am constatat că părinții ai căror copii alegeau altceva de mâncare dintre sortimentele de acolo nu erau mai fericiți. La toneta unde constant se face mâncare caldă fiecare 100 de grame din orice produs costa 12 lei. Evident că nu poți lua doar 100 de grame de hamsie. În plus, porția de mămăligă și usturoi se plătește suplimentar. Pentru un copil, un piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți și un suc depășesc 50 de lei. Ne întrebăm de câți bani are nevoie o familie compusă din patru persoane pentru a putea să dea o raită la standurile cu mâncare de pe faleză, fără ca apoi să strângă cureaua toată săptămâna. Deși printre tarabele aliniate una după alta pe Faleza Inferioară, îndrăgitele personaje Micky și Minnie se străduiau din răsputeri să atragă atenția copiilor cu cântece, dans și baloane de săpun, nimic nu îi distrăgea pe cei mici de la mâncare, fie măcar și un porumb fiert sau copt, care costă 10 lei bucata.

Ce părere au gălățenii despre prețurile la mâncare

De la primele ore ale dimineții de 13 august 2023, oamenii s-au strâns pe Faleza Inferioară pentru a vedea ce se mai află la Târgul de Sfânta Mărie de la Galați și pentru a mânca poate ceva, dar, din sondajul făcut de noi, se poate observa că gălățenii sunt nemulțumiți de scumpetea produselor. 

Sandu Gabriel, 46 de ani: “Prețurile sunt bune pentru acest târg și am venit de dimineață pentru a mânca ceva și pentru a ieși cu copiii la plimbare pe vremea aceasta frumoasă. Am o părere foarte bună și despre târg pentru că mie îmi plac lucrurile de genul acesta.”

Dumitru Sorin, 50 de ani: „Aici oamenii de rând nu-și permit nici măcar să se apropie la ce prețuri sunt. Cred că o familie cu salariul minim pe economie nu-și poate permite nimic din ce este la vânzare. Am plătit, ieri, pe o porție de cartofi, două frigărui, un suc și o bere, un preț imens, nici nu pot să-l zic. Mi-ar fi plăcut mai mult să merg la acest târg, dacă prețurile erau bune pentru oricine.”

Flutur Marian, 47 de ani: „Nu sunt de părere că au niște prețuri bune la mâncare. Unii abia își iau o porție de mici, dar ce să mai zic de cei care vin cu familia aici? Păi, cei care vin cu soția, cu copiii ar trebui să aibă în portofel, minimum 200 de lei ca să mănânce bine. Târgul este unul mic, dar în același timp este îndeajuns, aș crede eu.”

Rareș Budeanu

Citit 5640 ori Ultima modificare Marți, 15 August 2023 10:04

5 comentarii

  • postat de Doru
    Marți, 15 August 2023 12:15
    95.76.37.***
    Plin de ghiorlani si de odraslele lor.
    Educatia acestor oameni a ramas si va ramane la capat de sat.
    Este un lucru elementar sa stii ca nu este frumos sa mananci pe strada
    si sa mergi in chiloti (pantalonii pana la genunchi tot chiloti se numesc)
    Este o lipsa de respect fata de cel din jurul ta
    0
    0
  • postat de Galatean
    Luni, 14 August 2023 13:11
    89.137.226.***
    Am fost in zona, la jogging, adoua zi diminesta pe la 5, alergand pe langa dughene care emana un miros urat, zona pute si numa o ploaie buna buna poate spala asfaltul de acea mizerie.

    Pacat de faleza ca un asa zis targ ii scade valoarea.

    Trebuie analizat si schimbat tot cu aceste ocazii!
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Luni, 14 August 2023 08:05
    89.137.225.***
    in ce hal ne-au adus.....copiii romanilor invata de mici ca distractia inseamna mancare cu...mancare si iar mancare.Hai pe Faleza sa ne distram,sa ne bucuram de natura,de Dunare,sa vizitam Targul,sa......pai cum?! Pai....sa mancam ceva....Bietii copii...separat de mancare si mizerie ce mai vad ?!
    0
    0
  • postat de Maxim
    Duminică, 13 August 2023 22:33
    5.13.155.***
    Am fost azi pe faleza si am fost ingrozit de volumul cu care urla muzica pusa in difuzoare. Este inacceptabil!!!
    0
    0
  • postat de Giovany
    Duminică, 13 August 2023 20:22
    89.137.229.***
    Sunteți indulgenți!
    O mizerie acest asa-zis targ!
    E rușinos ca oamenii accepta asa ceva.
    O bătaie de joc.
    Galatiul a devenit o mare bășcălie!
    Iar dacă alegerile locale, vor fi tot intr-un singur tur, vom primi la nesfarsirsit cum suntem batjocoriți.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.