Cum se poate obține Permisul Internațional de Conducere

Cum se poate obține Permisul Internațional de Conducere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Când te pregătești să călătorești în străinătate la volanul unui automobil, un document esențial pe care ar trebui să-l ai în buzunar este Permisul Internațional de Conducere (PIC). Acest document, eliberat de Automobil Clubul Român (ACR) Galați, pentru aria noastră de acoperire, este o traducere legalizată a permisului național de conducere românesc în şapte limbi de circulație internațională și aduce cu sine o serie de avantaje importante. Iată câteva motive pentru care ar trebui să ai un asemenea document în timpul călătoriilor în străinătate.

Deplină legitimitate în circulația rutieră internațională. Permisul Internațional de Conducere este emis în conformitate cu Convenția Internațională de Circulație Rutieră de la Viena din 1968 și are forma și conținutul standardizate în toate țările semnatare ale acestei convenții. Astfel, documentul oferă legitimitate deplină în circulația rutieră internațională, fiind recunoscut în mod oficial de către toate statele implicate.

Este emis pentru cetățeni români cu domiciliul în România. Permisul Internațional de Conducere este emis cetățenilor români care sunt membri ai Automobil Clubului Român și care au domiciliul în România. De asemenea, cetățenilor străini li se poate elibera acest permis dacă sunt rezidenți sau au domiciliul în România și dețin un permis de conducere românesc. Acest permis are o valabilitate de un an de la data emiterii, fără a depăși valabilitatea permisului național pe baza căruia a fost emis.

Eliberare de obligația de a avea o traducere legalizată. Unul dintre avantajele majore ale Permisului Internațional de Conducere este că acesta îl scutește pe posesorul său de obligația de a avea o traducere legalizată a permisului național de conducere în țările străine. PIC conține traducerea în şapte limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) sau poate fi transcris în caracterele limbii naționale a țării respective. Evitând necesitatea unei traduceri în momentul controlului rutier, acest document ajută la prevenirea cheltuielilor considerabile și a inconvenientelor.

Este important de menționat că, în cazul în care titularul PIC își stabilește rezidența într-o altă țară, permisul își încetează valabilitatea în statul respectiv.

Procedura pentru obținerea PIC

Pentru a obține Permisul Internațional de Conducere, trebuie să urmezi câţiva pași simpli. Asigură-te că ai permisul de conducere național valabil și ai o copie a acestuia. Realizează două fotografii tip pașaport, de dimensiuni 3x4 cm. Depune cererea de eliberare a PIC la sediul Automobil Clubului Român sau în punctele desemnate de această organizaţie. Achită taxa aferentă pentru obținerea permisului.

Sediul ACR Galați se află pe strada Brăilei nr. 46, bloc BR1C, parter. Persoană de contact - directoarea ACR Galați, Mihaela Tudor, număr de telefon 0745.382.735.

Citit 2275 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 08:41

2 comentarii

  • postat de tax
    Vineri, 18 August 2023 21:33
    95.77.107.***
    "Bai sunteti" .... excroci! ACR este o asociatie de veche si trista aminire pentru militieniipolitruci.Permisul de conducere cu steagul UE si inscriptiile in x limbi ce rol are. O noua taxa pentru excroci.
    0
    0
  • postat de Galateanul
    Vineri, 18 August 2023 11:51
    109.166.128.***
    Articolul nu mentioneaza o lista cu tarile in care acest “permis” este recunoscut de autoritatile locale din tarile respective.
    Cel putin in EU nu stiu tari care sa nu recunoasca permisul nostru de conducere.
    Acest act emis de ACR e doar inca unul emis in virtutea inertiei in amintirea unor vremur
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.