Românii ar putea intra fără vize în SUA din decembrie 2025

Românii ar putea intra fără vize în SUA din decembrie 2025
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, a anunțat că există perspective solide pentru ca românii să poată călători în SUA fără vize începând din decembrie 2025, după ce anunțul oficial de admitere a României în Programul "Visa Waiver" ar urma să fie făcut în ianuarie 2024.

Programul "Visa Waiver" (VWP) permite cetățenilor din țările incluse în acesta să călătorească în Statele Unite fără a avea nevoie de viză, pentru o perioadă de până la 90 de zile. Programul a devenit prioritate pentru România, în contextul în care țara noastră este una dintre puținele state membre ale Uniunii Europene care nu beneficiază de eliminarea obligativității vizei pentru SUA.

Inițiativa legislativă "Romania Visa Waiver Act of 2023", propusă de senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen, a reprezentat un pas important în susținerea României pentru a deveni stat membru al "Visa Waiver". Acest proiect a atras atenția asupra necesității de a îndeplini criteriile tehnice pentru admiterea în program, iar Guvernul român a fost încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane.

Ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, a subliniat că acest proces va necesita colaborare și eforturi comune pentru a reduce rata de refuz a vizelor pentru români. România are o rată de refuz de 10,14%. Cu toate că țările trebuie să aibă o rată de refuz sub 3% pentru a fi admise în program, decizia finală aparţine SUA.

Citit 809 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.