Îngrijorare şi vot de blam la Fundaţia „Inimă de Copil”

Îngrijorare şi vot de blam la Fundaţia „Inimă de Copil”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Belgia, în doi ani de criză, bugetul de asigurări sociale a crescut, nu a scăzut. La noi, Guvernul Boc plănuieşte să măcelărească şi puţinul avut al persoanelor cu handicap.

În Suedia, o persoană cu handicap grav poate avea opt asistenţi personali. Nu-i de mirare că 19.000 de persoane cu dizabilităţi din Suedia au în prezent angajaţi 80.000 de asistenţi personali.

La noi, peste doar două luni, două sau chiar trei persoane cu handicap grav din România vor trebui să-şi împartă acelaşi asistent personal…

Fundaţia „Inimă de Copil” din Galaţi, prin vocea directorului executiv Anna Burtea (FOTO), este realmente îngrijorată de măsurile pe care Guvernul Boc vrea să le adopte în privinţa persoanelor cu dizabilităţi:

„Eu cred că timp de peste 15 ani România a făcut foarte multe progrese în ceea ce priveşte serviciile sociale. După ce am fost cunoscuţi ca o ţară cu un număr imens de copii şi adulţi în instituţii, a fost o perioadă în care cu ajutor extern s-a dezvoltat foarte mult gama de servicii sociale şi s-a făcut un larg proces de dezinstituţionalizare”.

„Un proces mult mai larg de dezinstituţionalizare a fost făcut de Suedia în anii ’60-’80 şi în acest moment ei au închis orice instituţii mari, nu mai există decât servicii la nivel comunitar şi case mici de grup”.

„Nu avem suficientă voinţă politică să continuăm acest proces. Ne aflăm în situaţia în care serviciile noastre sociale se degradează continuu ca număr de personal, ca investiţii. Lipsa de viziune ne aduce în pericolul de a pierde şi o parte din serviciile sociale bune şi foarte bune pe care le-am avut pentru o perioadă şi a ne reîntoarce în scurt timp la servicii mai puţine, mai proaste, mult mai scumpe şi la instituţii!”

„Aşa cum arată standardele de cost adoptate chiar de Guvern, este clar viaţa într-o instituţie ne va costa pe toţi mult mai scump. De trei ori mai scump! Este momentul să luăm aminte, să ne trezim, să ne uităm la ce a mers bine la alţii, cum au gândit social şi economic”, a tras semnalul de alarmă Anna Burtea.

Absenţi nemotivaţi

„Inimă de Copil” nu şi-a putut ascunde dezamăgirea pentru absenţa de la conferinţă a capilor autorităţilor care pot face ceva pentru soarta semenilor noştri cu dizabilităţi.

„Din păcate, cu toate că au fost transmise invitaţii scrise tuturor autorităţilor cu implicare în social, managementul de top al acestora nu a participat. Mi se pare de neînţeles cum în momentul în care reuşeşti să aduci persoane care fac mii de kilometri ca să-ţi împărtăşească din experienţa lor şi lucrurile pozitive şi riscurile unui sistem social, să nu se poată face efortul alocării unei zile din timpul de manager de top al unei autorităţi cu responsabilitate în domeniul social, pentru a participa”.

„Primăria, Protecţia Copilului, Consiliul Judeţului au trimis reprezentanţi, care au recunoscut utilitatea participării la eveniment şi au promis că vor transmite mai departe informaţiile primite. Eu păstrez însă rezerva că la fiecare nouă transmitere a unei informaţii se pierde din ea”.

„Poate că o parte din informaţiile de aici puteau să ajute chiar la construirea unei strategii mai bune pentru judeţul Galaţi! Acord un vot de blam şi consilierilor locali şi judeţeni care nu au venit. Au venit doar doi consilieri, deşi mă aşteptam la un interes mai mare”, ne-a declarat, în numele Fundaţiei „Inimă de Copil”, directorul executiv Anna Burtea.

Citit 1482 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.