Salonul Cultural al CARP Galați. Cu sufletul pe masă
Foto: Bogdan Mihăilescu

Salonul Cultural al CARP Galați. Cu sufletul pe masă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Acesta ar putea fi genericul ediției speciale a Salonului cultural al revistei Armonii de toamnă a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor-Galați din 17 octombrie 2023, potrivit afirmațiilor moderatorului manifestării, prof. Ghiță Nazare, în calitate de redactor-șef al revistei respective, în cuvântul de deschidere.

Doamna Lenuța Tăune-Pătrășcanu face o adevărată demonstrație a faptului că viața este frumoasă și plină de împliniri și la peste 90 de ani, lansând, acum, la aproape 92 de ani, cea de-a 15-a carte a sa, „Respirații lirice” (Florilegiu de maxime și cugetări în stil haiku), Editura Phoebus, Galați, 2023. Viorica Popescu demonstrează că prin cărțile sale omul continuă să trăiască și după ce a trecut în veșnicie, lansând ca un omagiu adus soțului defunct, Maximilian N. Popescu-Vella, cartea acestuia „Tangoul cailor verzi”- cineroman-pamflet cu elemente de jurnal (Editura Axis Libri, Galați, 2023). Tot cu această ocazie, este adus în fața publicului, cu emoțiile inerente, volumul de poezii al debutantului Ionuț Silviu Nechifor, „Revărsări din suflet”, Editura Olimpias, Galați, 2023.

O primă constatare, deosebit de încurajatoare, este numărul foarte mare de participanți, în jur de 70, de fapt, ca de obicei la manifestările Salonului. Atracția exercitată de această manifestare este motivată, din punctul nostru de vedere, de cel puțin trei factori, în egală măsură importanți: buna organizare a activității de comunicare și mobilizare a împătimiților Salonului de către profesorul Ghiță Nazare; calitatea și diversitatea tematică a operelor lansate (proză scurtă cu profund caracter meditativ și filosofic și un exotic parfum oriental adus din îndepărtata și rafinata cultură japoneză de Lenuța Tăune-Pătrășcanu, de ineditul jurnal-roman al lui Maximilian N. Popescu-Vella, cât și de fiorul liric, proaspăt al tânărului aspirant la cununa de aur a poeziei, Ionuț Silviu Nechifor; și nu în ultimul rând, calitatea dezbaterilor care au coagulat prezența unui mare număr de participanți fideli, interesați și buni cunoscători ai fenomenului cultural și literar gălățean.

Activitatea s-a desfășurat potrivit cutumelor deja consacrate: după succinta prezentare a autorilor, făcută de moderatorul manifestării, au prezentat conținutul operelor referenții acestora, urmați de autori și, bineînțeles, opiniile participanților. Paul Buța, renumit rapsod popular al zonei noastre, este de părere că în Galați există un grup de oameni de mare cultură, cum rar se găsesc în alte zone, care merită respectul și prețuirea gălățenilor. Subliniază aria de cuprindere a preocupărilor culturale și spirituale ale doamnei Lenuța Tăune-Pătrășcanu, în egală măsură atrasă de folclorul din zona Cavadinești-Berești Meria, alături de creația literară. Adi George Secară, cunoscutul critic literar gălățean, observă că autoarea respectivă, prin aria de cuprindere, folclor autohton-haiku, se integrează spiritualității românești. Același Adi Secară constată că romanul „Tangoul cailor verzi” este o colecție de istorie culturală locală, fiind reprezentativă pentru cultura gălățeană.

De asemenea, criticul citează și citește versuri reprezentative din volumul „Revărsări din suflet”, semnat de Ionuț Silviu Nechifor. Scriitoarea Violeta Ionescu, referindu-se la volumul Lenuței Tăune-Pătrășcanu, apreciază că aceasta trăiește „în două universuri paralele ale visului, al artei, al imaginației”, pe de o parte, și al realității pe de altă parte. Cărțile, lumea scriitoarei, spune Violeta Ionescu, vin din această lume a ideilor. Își argumentează afirmațiile cu citate semnificative din opera autoarei, cuprinzătoare, cu o vastă arie tematică exprimată în cele 1424 de haiku-uri. Tudosia Lazăr, autoare a mai multor cărți, referindu-se la volumul de versuri al lui Ionuț Silviu Nechifor, face aprecieri elogioase cu privire la creațiile autorului, „cartea, cu o copertă deosebit de inspirată și sugestivă, este în acord cu versurile poetului. Poezia sa exprimă o paletă vastă de trăiri, emoții ale vârstei, exprimate cu o dezarmantă sinceritate”.

În continuare, Viorica Popescu evocă amintirea soțului său, secvențe din viața și opera acestuia. Insistă asupra elementelor de pamflet ale romanului. Vorbind despre ea și opera ei, Lenuța Tăune-Pătrășcanu își recunoaște spiritul histrionic, aplecarea spre latura spectaculară (și spectaculoasă) a vieții, că greutățile – nu puține – nu au descurajat-o, că este sociabilă, aplecată asupra problemelor semenilor săi, că nutrește un sentiment de dragoste și înțelegere față de aceștia. Este o fire deschisă, extrovertită: „Ziua nu-mi tace gura, noaptea nu-mi tace gândul”, se autocaracterizează ea. Emoționat, ca în fața oricărui debut, Ionuț Silviu Nechifor vorbește puțin despre el însuși, lăsând versurile să-l exprime cât mai convingător.

Lista – destul de cuprinzătoare – a celor care au dorit să vorbească despre autori și cărțile lor consemnează puncte de vedere pertinente - dovadă a calității participanților. Olga Ijdelea Manole apreciază calitatea operelor prezentate și a autorilor acestora, precum și organizarea activității respective. Ioan Gh. Tofan, fost marinar, autorul mai multor cărți, îl evocă emoționat pe Maximilian Popescu-Vella, pe „Max” - prieten apropiat și mentor literar și spiritual care l-a încurajat să scrie. Toader Buhăescu, care l-a cunoscut personal pe „Max”, îl evocă drept un om jovial, empatic, un om cu totul și cu totul deosebit. În ipostaza de epigramist, membru al Clubului „Verva”, prezintă câteva epigrame adecvate momentului. Mai darnic cu epigrama, Vasile Manole „dialoghează” cu Ioan Gh. Tofan, vechi cunoștințe de peste 70 de ani, și dedică mai multe epigrame Lenuței Tăune-Pătrășcanu și lui Ionuț Silviu Nechifor. Năstase Marin a apreciat calitatea deosebită a manifestării în ansamblul ei, „autentic culturală”, versurile Lenuței Tăune fiind adevărate „mesaje cu multiple sensuri și înțelesuri”.

Cezarina Adamescu, ea însăși cunoscută și apreciată scriitoare, evocă prietenia de o viață care o leagă de Lenuța Tăune. I-a consacrat un medalion cu prilejul celei de-a 90-a aniversări, evocând-o, mai ales, în ipostaza de actriță, de scriitoare, de animator cultural. Ioan Fărcășanu elogiază autorii și scrierile lor prin intermediul unor inspirate epigrame. Un moment aplaudat cu generozitate de participanți a fost oferit de  cunoscutul grup vocal-folcloric „Ciobănașul” de la Odaia Manolache, condus de neobosita și recunoscuta profesionistă, Ecaterina Hulea. Melodiile interpretate de membrii acestuia  au potențat trăirile emoționale ale participanților, validând și mai expresiv potențialul creator al zonei noastre, ținutul moldovenesc de la țărmul bătrânului Danubiu. Cornelia Mateiță, consilier CARP, apreciază calitatea deosebită a activității, meritul revenind, deopotrivă, organizatorilor și participanților. 

În încheierea manifestării, apreciatul moderator, prof. Ghiță Nazare, a îndemnat auditoriul la o firească sesiune de autografe și, apoi,  la momente agreabile de socializare.

Citit 1355 ori Ultima modificare Vineri, 27 Octombrie 2023 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.