Angajații Casei Județene de Pensii Galați vor salarii egale cu cei din București (FOTO și VIDEO)

Angajații Casei Județene de Pensii Galați  vor salarii egale cu cei din București (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Joi dimineață, salariații Casei Județene de Pensii (CJP) Galați s-au alăturat colegilor lor din toate instituțiile similare de pe teritoriul României, într-un protest referitor la salarizarea injustă

Zeci de angajați au ieșit în fața instituției, la sediile din Galați și Tecuci, cu sloganuri despre injustiția din sistem, pentru un protest de 30 de minute, timp în care nu a fost însă afectată activitatea instituțiilor. Alături de colegii lor din țară, funcționarii din sistem cer salarii egale la muncă egală cu angajații Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit reprezentantei salariaților din CJP Galați, Mihaela Iacob, a fost înaintată o scrisoare deschisă premierului României, Marcel Ciolacu, în care sunt detaliate nemulțumirile funcționarilor referitor la această situație.

În prezent, se află în dezbatere parlamentară un proiect de lege, inițiat de deputatul UDMR Seres Denes, referitor la completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea unui nou alineat, alineatul (1A1), cu următorul cuprins: "(1A1)Personalul caselor teritoriale de pensii beneficiază, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice". Acest proiect de lege a primit vot negativ, în data de 16 octombrie 2023, în Senatul României.

Angajații CJP Galați consideră că, prin votul de respingere dat de către senatori, se încalcă principiile care guvernează Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și solicită sprijinul premierului pentru aprobarea proiectului în Camera Deputaților.

Dacă la Fisc s-a putut, se poate și la Pensii!

Salariații de la casele teritoriale de pensii exercită funcții generale similare cu cele din cadrul aparatului central al CNPP, se menționează în document, care atrage atenția că "există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariul nemotivant, creșterea volumului de muncă, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii noastre și a nivelului de specializare (dobândit în ani de zile)".

Angajații CJP Galați menționează că în cazul funcționarilor de la nivelul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice s-a găsit înțelegere și în prezent aceştia beneficiază de salarii stabilite prin asimilare, la nivelul salariilor de bază aferente funcțiilor publice și contractuale din cadrul aparatului central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Funcționarii publici din casele teritoriale de pensii au salarii mult mai mici decât cele de la nivelul administrației publice locale și județene, din Ministerul Finanțelor Publice și al Justiției, existând diferențe salariale de 1.000 - 3.000 lei pentru aceeași încadrare, potrivit documentului transmis premierului.

În ultimii șapte ani, majorările salariale acordate conform Legii 153/2017 nu au acoperit rata inflației, în timp ce salariul minim brut pe economie, salariul mediu brut și valoarea punctului de pensie aproape s-au dublat. În 2018, salariul minim brut pe economie era de 1.900 lei, acum este 3.300 de lei, câștigul salarial mediu brut era 4.162 lei, iar acum este de 6.789 lei, valoarea punctului de pensie era 1.000 lei, iar acum este de 1.758 lei, urmând să fie majorată de la 1 ianuarie 2024.

Angajații CJP Galați mai adaugă că, deși înțeleg contextul actual, consideră că adoptarea legii de egalizare a salariilor personalului din casele teritoriale de pensii cu cele de la nivelul CNPP nu presupune un efort bugetar major, fiindcă salariații vizați la nivelul întregii țări sunt în număr de circa 3.000.

Media

Citit 3178 ori Ultima modificare Vineri, 27 Octombrie 2023 22:05

6 comentarii

  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 02:35
    5.13.192.***
    intrebarea de ce capitala este cu mult mai smechera decat restul tarii este foarte buna, dar nimeni nu are curajul sa faca ceva serios in aceasta privinta. Rusine tutror reprezentatilor din teritoriu in parlament care au votat impotriva acelei legi de bun simt.
    0
    3
  • postat de Cristi
    Vineri, 27 Octombrie 2023 13:27
    5.2.209.***
    Va anunt cu drag ca va asteptam in privat, dar dupa o viata de somn pe salarii bune la stat, este cumva normal sa va deranjeze somnul pe salarii mai mici. Va poftim in privat, salariile sunt bune!
    4
    11
  • postat de Circotasi de meserie
    Vineri, 27 Octombrie 2023 11:46
    213.233.85.***
    Întotdeauna apar răutăcioși care fără sa cunoască situațiile arunca cu piatra. Atit pot și știu sa facă.
    4
    8
  • postat de Doina
    Vineri, 27 Octombrie 2023 10:17
    95.77.107.***
    Sa se mute ei la Bucuresti! Ce fac ei la slujba nu se numeste munca ci lucru pentru facebook/meta/tiktok!Plimba oamenii pe drumuri pentru o hartie.Nu mai spun de bani.Asa cum se zice la moda acum "daca nu le convine de ce nu trec la privat?"
    11
    14
  • postat de jeo.
    Vineri, 27 Octombrie 2023 09:40
    89.39.81.***
    De ce nu ca ăia de la ASF?16 salarii pe an si cel mai mare de 16000 euro pe lună?
    1
    18
  • postat de JOHN
    Vineri, 27 Octombrie 2023 08:38
    86.124.200.***
    Bucureștenii sunt deștepți !Ei au altfel de salarizari, de pensii, regim de trai mai decent față de RESTUL ȘI ÎNTRB DE CE suntem marginalizați NENE CIOLANU?Mi-e scîrbă de toți guvernanții în frunte cu MARȚEL CIOLANU!!Legi pt EI, avantaje pt EI, pensii SPAȚIALE pt EI TOȚI & TRĂDĂTORI,MINCINOȘI,HOȚI!
    2
    21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.