Protest pentru demnitate

Protest pentru demnitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că au încetat ieri lucrul, sau nu, dascălilor gălăţeni le-a ajuns cuţitul la os. Ba chiar s-a făcut ferfeniţă răbdarea pe care o mai aveau, pentru că au ajuns la capătul puterilor şi al speranţei că se vor îndrepta lucrurile.

Nemulţumirea pluteşte ca o mâzgă groasă în toate cancelariile. Unii profesori n-au mai intrat la ore ieri. Alţii s-au dus, nu pentru că ar fi mulţumiţi, ci pentru că le e frică, nu vor să li se mai oprească degeaba bani din salariu, că şi aşa grevele nu rezolvă nimic. Nu vor ca politicienii din opoziţie să profite de pe urma lor. Să le confişte până şi disperarea.

„Salvaţi şcoala românească!”

Cine trecea ieri prin dreptul Colegiului Tehnic „Traian Vuia” (Auto) putea să audă de la poartă strigătul mut al dascălilor care şi-au agăţat necazurile pe garduri: „Salvaţi şcoala românească!”, „Deşteaptă-te române!”, „Nu suntem sclavi!”, „Protestăm, suntem demni, suntem fermi!” scria pe câteva pancarte la intrarea în şcoală.

La această unitate de învăţământ toate cadrele didactice au suspendat cursurile ieri şi se vor afla în grevă şi astăzi.

Printre unităţile de învăţământ în care nu s-au făcut ieri deloc ore se numără Şcolile 2, 3, 9, 15, 25, 29, 31, 38, 40, Colegiul „Elena Doamna” (unde toţi profesorii  au decis suspendarea cursurilor, după ce iniţial au intrat la cursuri), „Cuza”, „Racoviţă”, Pedagogic, iar din judeţ şcolile din Piscu, Fârţăneşti, Cuza Vodă, Costache Negri, Băleni, Vânători, Corod, Lieşti, Suceveni, Hanu Conachi şi Liceul din Tg. Bujor.

Doar cu o parte dintre profesori în grevă s-au aflat Şcolile 42, 28, 11, 19, 20, 26, 13, Liceul cu Program Sportiv, „Dunărea”, Grupul Şcolar de Marină, „Moţoc”, Grupul Şcolar din Bereşti, Colegiul Economic, „Asachi”, Liceul din Pechea şi şcolile din Cavadineşti, Nămoloasa, Şiviţa şi Palatul Copiilor.

La polul opus, în alte unităţi cursurile s-au ţinut normal: Şcoala Nr. 7, „Radu Negru”, CNMK, CFR, Şcolile din Oancea, Şendreni, Chiraftei şi şcolile din zona Tecuciului, afiliate la altă organizaţie sindicală.  

„Mi-e jenă de elevi, le-am spus că fac grevă şi n-am făcut”

O situaţie bizară am întâlnit la Grupul Şcolar „Sf. Maria”. Aici, deşi în jur de 50 la sută dintre profesori au semnat pentru protest, în final au sfârşit prin a intra toţi la cursuri:

„Am venit dimineaţă şi, pentru că elevii erau în clase, am intrat ca să-i supraveghem. Profesorii au căzut ca muştele în capcană. Mi-e jenă de elevi, le-am spus că fac grevă şi n-am mai făcut. Sunt colegi care aproape mor de foame, din cauza ratelor, dar au intrat la cursuri, nu pentru că ar fi mulţumiţi, ci pentru că s-au săturat ca noi să facem greve, iar guvernanţii să-şi vadă în continuare de treburile lor ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

„Uitaţi francezii cum ştiu să facă grevă. Ştiu să lupte, de aceea au scris istorie. Cred că numai o revoluţie ne mai poate salva!”, ne spune profesoara de engleză Luminiţa Ilaş, de la „Sf. Maria”.

„Cine mai vrea să ajungă azi profesor? Adică cerşetor”

Colega sa de cancelarie, Olguţa Chiscoci, ne-a declarat: „Eu cred că se va ieşi în final în stradă. Să vedeţi cum vor reacţiona când vor veni facturile la căldură şi la gaze! E trist că învăţământul şi-a pierdut orice speranţă. Singura soluţie ar fi ca profesorii să-şi capete statutul pe care îl aveau odată. Altfel educaţia e distrusă. Cine să mai pună preţ pe învăţătură? Cine mai vrea să ajungă azi profesor? Adică cerşetor”.

Statistici contradictorii

În timp ce de la SIP, de la vicepreşedinta Lidia Antoniu, am primit ca sigură informaţia că în jur de 75 la sută dintre membrii organizaţiei au protestat, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean am primit alte cifre.

„Avem date de la directorii de la 173 de şcoli, din 188 câte sunt, care ştiu câţi oameni vor plăti pentru ziua de azi (n. r. ieri) şi câţi nu. Dintre cei 7.191 de salariaţi câţi au şcolile de unde avem informaţii, s-au aflat în grevă 2.400 de oameni”, ne spune inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu. 

Protestul va continua şi astăzi, când au anunţat că vor suspenda cursurile şi alte şcoli.

Citit 1691 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.