O urmaşă a academicianului geograf Simion Mehedinţi, dar şi alţi oaspeţi din afara Galaţiului, se află în vizită la Grupul Şcolar „S. Mehedinţi”, la manifestările prilejuite de Zilele şcolii. Atmosfera de sărbătoare s-a instalat printre elevi şi profesori încă de săptămâna trecută.
În urma unui concurs de cunoştinţe despre patronul şcolii, copiii au participat la o excursie la Soveja, localitatea unde s-a născut şi este îngropat Mehedinţi. Acolo, gălăţenii au fost primiţi de reprezentanţii Asociaţiei „Simion Mehedinţi - Mioriţa”, cei care se află, zilele acestea, în vizită la grupul şcolar.
Personalitate complexă, puţin cunoscută
De regulă foşti profesori ieşiţi la pensie, chiar foşti directori de şcoală, animatorii asociaţiei din Soveja – soţii Macarie, soţii Albu, Costică Neagu, Vasile Ţiblea - şi-au făcut un crez din a promova personalitatea şi opera celui care a fost Simion Mehedinţi.
Tot ei au reeditat o mare parte dintre lucrările acestuia, donând un fond important şi şcolii din Galaţi. În colaborare cu TVR, au realizat un documentar despre omul de cultură, care a fost proiectat şi ieri, la Grupul Şcolar din Galaţi.
„O bună perioadă, străbunicul meu a fost repudiat de comunişti. Dar se ştie foarte puţin despre el, un adevărat erudit. Pentru sovejeni a fost un vector important, mulţi copii urmând calea sa, a ştiinţei”, ne-a spus, ieri, doamna Florica Macarie, strănepoata mândră de înaintaşul său, fondator al Facultăţii de Geografie din Bucureşti, chiar fost ministru al Învăţământului.
Gazde generoase
Gazdele, doamnele directoare Anca Roşca şi Maria Buruiană şi întregul colectiv, au aşezat manifestarea nu doar sub semnul patronului ce dă numele şcolii, ci şi sub semnul patronilor spirituali, Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir şi Sf. Dimitrie cel Nou Basarabov.
De altfel, cum au văzut şi oaspeţii de la Soveja, dar şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, una dintre expoziţiile de carte şi icoane din şcoală a fost dedicată acestor patroni. Elevii, copiii cu cerinţe educaţionale speciale, au pregătit şi un program artistic, şi au arătat, într-o altă expoziţie, care sunt roadele lucrului lor de zi cu zi.
Nu în ultimul rând, gălăţenii s-au mândrit cu o colecţie de obiecte tradiţionale, pregătită cu ajutorul oamenilor din şcoală, dar şi a meşterului Paul Buţa. Ieri, vizita celor din judeţul vecin s-a încheiat cu discuţii pe marginea temei „Integrarea tinerilor în societate prin valorile spirituale şi culturale”.
Începută sub auspiciile cele mai bune, colaborarea Asociaţiei din Soveja cu Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi”, una dintre puţinele şcoli din ţară cu acest nume, nu poate avea decât o continuitate bogată şi la fel de frumoasă.