Colonelul Herve Berthelemy, la ”Eternitatea”, la monumentul soldaților francezi (FOTO și VIDEO)

Colonelul Herve Berthelemy, la ”Eternitatea”, la monumentul soldaților francezi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Un eveniment  de o încărcătură emoțională deosebită a avut loc vineri, în Cimitirul „Eternitatea” din oraș

Manifestarea, dedicată împlinirii a 105 ani de la armistițiul din 11 noiembrie 1918, s-a desfășurat la monumentul eroilor francezi și a debutat cu un discurs comemorativ rostit de un preot al Bisericii Catolice din Galați.

Prezența colonelului Herve Berthelemy, reprezentantul Ambasadei Franceze din România, a fost posibilă cu sprijinul Fundației IKON, al cărei președinte este Mărioara Popa. Imnul Franței „La Marseillaise” a răsunat cu putere și a umplut de emoție inimile celor prezenți la ceremonie. Pentru că a fost vorba despre o ceremonie comună, româno-franceză, s-a intonat și Imnul României.

Rând pe rând, la microfon, au luat cuvântul reprezentanți ai autorităților locale. Au vorbit despre însemnătatea împlinirii a 105 ani de la armistiţiul din 11 noiembrie 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial, vicepreședintele Consiliului Județean, Mitică Sandu, apoi viceprimarul Galațiului, Sorin Enache, și subprefectul Veronica Macri, urmați de reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați și ai Ministerului Apărării Naționale. Evenimentul istoric a fost marcat și de prezența, la monumentul eroilor francezi, a unor tineri gălățeni, elevi ai unor unități de învățământ din oraș, care au ținut discursuri în limba franceză despre pace. Impresionantă a fost intervenția unei eleve de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, care a cântat „Ave Maria”. 

”Am fost atrasă de tot ce se întâmplă aici. Eram aici la mormântul părinților mei. Am auzit cântând Imnul Franței și am venit să văd ce se întâmplă. Sunt impresionată de evenimentul de astăzi. Mă bucur că reprezentanții poporului francez au ajuns și la Galați și mai ales, mă bucur că cei tineri dau atenției istoriei neamului și participă la astfel de evenimente, mai ales că sunt în vacanță și greu îi desprinzi de la treburile lor. Abia aștept să văd defilarea trupelor militare”, ne-a spus o doamnă care și-a făcut loc cu greu printre morminte ca să ajungă la locul unde se desfășura ceremonia militară, atrasă fiind de solemnitatea momentului.

„Mă simt foarte bine în mijlocul poporului român”

Colonelul francez Herve Berthelemy, reprezentantul Ministerului Apărării de la Ambasada Franței din București, a declarat, în exclusivitate pentru „Viața liberă”, că se simte atașat de poporul român și că este impresionat de Galați, oraș în care se află pentru prima dată. Acesta a mai spus că a fost profund impresionat de tinerii care, în timpul ceremoniei, au vorbit despre importanța acestei zile în limba franceză și i-au omagiat, alături de adulți, pe soldații francezi care au luptat aici la Galați, alături de soldații români.  

Festivitatea dedicată omagierii armistiţiului din 11 noiembrie 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial, s-a încheiat cu depunerea de coroane la monumentul ridicat în cinstea soldaților francezi, iar reprezentanții structurilor MAPN au încheiat evenimentul în pas de defilare.

Citit 2164 ori Ultima modificare Duminică, 05 Noiembrie 2023 19:44

1 comentariu

  • postat de Roman
    Duminică, 05 Noiembrie 2023 07:16
    5.13.208.***
    Un eveniment cu încărcătura simbolica Bine ar fi ca și politicienii romani în special cei tineri sa invețe ceva sa respecte măcar pe cei în viață și sa respecte legile.In tarile civilizate în fiecare saptamana sunt aduse omagii celor care au luptat ptr libertate și progres.La noi când își aduc amint
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.