Potrivit unei analize efectuate de Clubul Copiilor, bazată pe datele publicate de Institutul Național de Statistică, Galațiul se situează pe locul 10 într-un top al orașelor cu cele mai ieftine costuri medii necesare pentru un copil care frecventează o creșă sau o grădiniță privată, cu 1.350 de lei lunar, sub media pe țară. În municipiul Galați nu funcționează deocamdată nicio creșă privată. În schimb, există șapte grădinițe private în oraș, plus câte una în Tecuci și Matca.
Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată a crescut accelerat în ultimii zece ani. Potrivit Clubului Copiilor (https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-scumpe-si-ieftine-crese-si-gradinite-private-din-tara/), din anul 2013 și până în anul școlar 2021-2022, numărul copiilor cuprinși în învățământul privat preșcolar și antepreșcolar din România (grădinițe și creșe) s-a mărit de la 16.700 la 36.770, ajungând la un procent de 7,1% din totalul preșcolarilor din țară, iar tendința continuă. Numai în ultimul an, procentul preșcolarilor din învățământul privat a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere anuală din ultimul deceniu. În același timp, numărul preșcolarilor din învățământul de stat a scăzut puternic: de la aproximativ 569.000 de copii în anul școlar 2013/2014, la circa 481.000 în anul școlar 2021/2022.
Concurența înscrierilor la creșe și grădinițe, mai mare decât la multe facultăți
Motivele care-i fac pe părinți să aleagă învățământul preșcolar pentru copiii lor sunt diverse, de la flexibilitatea programului prelungit pe care acestea îl oferă și vacanțele mai scurte, până la condițiile și programa educațională oferite, care uneori sunt mai bune decât în sistemul de stat. Un alt motiv demn de luat în seamă îl reprezintă și lipsa locurilor libere în grădinițele și creșele de stat, unde se înregistrează mai mulți "candidați" pe loc decât la multe facultăți de top. În aceste condiții, crește cererea pentru învățământul preșcolar privat, ceea ce duce, inevitabil, și la o ofertă pe măsură.
Pentru a afla costul mediu lunar necesar pentru un copil care frecventează o creșă sau grădiniță privată în România, Clubul Copiilor a analizat costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar și antepreșcolar din Capitală și orașele reședință de județ ale țării. Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor. Analiza nu include, însă, alte costuri, cum ar fi cursurile opționale oferite de unele grădinițe.
Galațiul, printre orașele cu cele mai ieftine grădinițe private
Potrivit analizei site-ului citat, Galațiul se află pe locul 10 în topul național al orașelor cu cel mai ieftin învățământ preșcolar privat. În medie, costul lunar la acestea este de 1.350 de lei, mai mic decât media națională de 1.600 de lei lunar. Costuri medii lunare mai reduse decât în Galați, cuprinse între 1.350 și 1.105 lei, sunt în orașele Arad, Giurgiu, Brăila, Reșița, Focșani, Alba Iulia, Bacău, Bistrița și Suceava.
Potrivit analizei citate, prețul mediu cel mai mare este în orașul Cluj-Napoca, unde taxa lunară medie este de 2.270 de lei, urmat imediat de București, cu un cost mediu lunar de 2.200 de lei. Totuși, cea mai scumpă creșă/grădiniță din cele analizate nu este în Cluj-Napoca, ci în Capitală.
Surprinzător, pe locul 3 se clasează orașul Târgoviște (2.050 lei lunar), iar pe 4 și 5 sunt Oradea (2.032 lei) și Târgu-Mureș (1.900 lei), orașe care nu sunt asociate de obicei cu un cost ridicat al serviciilor. Alte trei orașe plasate în top 10 al celor mai scumpe grădinițe și creșe private sunt Brașov (1.880 lei), Ploiești (1.800 lei) și Constanța (1.750 lei), urmate de Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu (ambele cu 1.700 de lei), toate acestea fiind peste media națională de 1.600 de lei lunar.
Costul la o grădiniță privată din Galați, o treime din salariul mediu
În final, să notăm că Galațiul stă bine și la criteriul bazat pe costul mediu al învățământului preșcolar privat raportat la salariul mediu. Astfel, în iulie 2023, suma medie de 1.350 de lei achitată lunar reprezenta 34% din salariul mediu net de 4.021 de lei, raport ce ne plasa pe locul 28 în clasamentul celor mai scumpe 34 de orașe analizate. Topul era condus detașat de Oradea (56%) și Târgoviște (55%), singurele două orașe cu procente de peste 50%. Ca repere, Cluj-Napoca era pe locul 13, cu 40%, iar Bucureștiul, pe locul 23, cu 38%. Vecinii brăileni sunt imediat sub noi, cu un procent de 33% al costului învățământului preșcolar privat raportat la salariul mediu.