Un parc fotovoltaic pe blocurile sociale M01 – M14 din Micro 17 și unul la Tirighina își dorește să amenajeze Primăria municipiului Galați. Costurile acestor investiții și depunerea proiectelor pentru finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare vor fi supuse aprobării consilierilor locali convocați marți, 14 noiembrie 2023, în ședință extraordinară.
Studiul de fezabilitate pentru obiectivul „Amenajare Parc Fotovoltaic Micro 17 blocuri M01-M14” și principalii indicatori tehnico-economici se află pe ordinea de zi a ședinței de marți, 14 noiembrie 2023, a Consiliului Local. Proiectul va fi depus în vederea finanțării în cadrul Fondului pentru Modernizare. Conform documentelor, prin implementarea acestui proiect cu finanțare nerambursabilă de sută la sută, ar urma să fie construit un parc fotovoltaic. Pe acoperișul celor 14 blocuri sociale va fi realizată o structură din oțel zincat și aluminiu pentru montajul modulelor fotovoltaice - 2.100 (14 blocuri x 150 panouri de 550Wp). Investiția va fi realizată în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, energia electrică asigurând autoconsumul instituțiilor aflate în administrarea acestei direcții.
Valoarea totală a proiectului, egală cu cea eligibilă, este de 5.660.000 de lei fără TVA la care se adaugă TVA în cuantum de 1.072.487 de lei. Municipiul Galați se angajează să asigure cofinanțarea proiectului, fluxul financiar pentru implementarea proiectului, contravaloarea cheltuielilor altele decât cele eligibile, respectiv finanțarea cheltuielilor neeligibile care asigură implementarea proiectului, inclusiv cheltuielile de operare și întreţinere a investiţiei după finalizare, pe o perioadă de minimum cinci ani de la data efectuării ultimei plăți.
Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află și actualizarea costurilor aprobate anul trecut pentru obiectivul „Amenajare Parc Fotovoltaic Tirighina” și aprobarea depunerii acestui proiect în vederea finanțării în cadrul Fondului pentru Modernizare. Valoarea totală, egală cu cea eligibilă, a ajuns la 21.500.000 de lei fără TVA, la care se adaugă TVA în cuantum de 4.073.372 de lei. Și în acest caz Primăria se angajează să asigure cofinanțarea, fluxul financiar pentru implementarea proiectului, contravaloarea cheltuielilor eligibile și neeligibile, costurile de operare și întreţinere a investiţiei după finalizare, timp de cinci ani.
Conform documentelor, pe amplasamentul Tirighina se va construi un parc fotovoltaic cu capacitatea de 4 Mw, grație a 8.000 de bucăți module fotovoltaice 550Wp.