Revoltă pe strada Muzicii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Coşmarul a şapte familii – maşinile cu beton prelucrat, ale S.C. Grafiti Construct S.R.L. Brăila *

Toate bune pe şantierul de construcţie al sediului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bereşti până în ziua apariţiei pompei pentru beton pe str. Muzicii, în dreptul locuinţelor pensionarei Veronica Batog şi a croitorului Lică Cozianu.

Am zis str. Muzicii, cu toate că este vorba, mai degrabă, de o prelungire a acesteia, de tipul alee/fundătură, pe unde, până acum, n-au trecut niciodată utilaje grele sau de gabarit mare. Amenajată pe cheltuiala şi prin eforturile exclusive a câteva familii.

Străduţa lor, îngustă de tot! În acelaşi timp, şi drum public. Pereţii caselor-tip aliniate de-a lungul ei sunt din ceamur (lut + paie). Nu au nici măcar ceea ce în limbaj popular se numeşte păruială. Rămân în picioare doar atâta timp când nu sunt „deranjaţi” de trepidaţii.

Din acest motiv, lunea trecută, spre seară, ca muşcaţi de şarpe, locatarii au ieşit din case („De la cutremurul din ’77 n-am mai trecut prin astfel de momente de frică”).

Pompa de beton a înaintat cu chiu, cu vai. Sosind şi primele maşini cu beton prelucrat, s-a putut vedea cu ochiul liber că îngrijorarea proprietarilor de case are temei. Argumentul forte al reprezentanţilor firmei brăilene, valabil şi el:

„E drum public. Dacă am avea o altă cale de acces, aptă pentru intrarea utilajelor de mare tonaj, am folosi-o”. Grupul bereştenilor, neajutorat. „Tabăra” brăilenilor, inflexibilă (doi bărbaţi care au ţinut-o numai pe-a lor).

Prima maşină, cu 30 de tone de încărcătură, s-a strecurat „milimetric” pe lângă şirul de case, înaintând cu doi kilometri pe oră. Între utilaj şi pereţi, maxim doi metri. Ochii tuturora, spre stâlpii de susţinere a reţelei electrice.

Cabluri de la radioficare rupte, crengi de la un măr tăiate cu ferăstrăul de un muncitor de pe şantier, o fisură pe peretele dinspre stradă a locuinţei pensionarei Vasilica Tufă (contestată însă imediat de unul dintre brăileni: „Nu este de-acum!”).

Intrând, cum era şi normal, „pe fir”, Primăria Bereşti, a doua zi, sub iscălitura primarului Octavian Dică, expediază pe adresa S.C. Grafiti Construct S.R.L. o adresă prin care înştiinţează Brăila că se interzice accesul utilajelor de mare tonaj pe str. Muzicii.

Mai mult, după cum ne-a declarat viceprimarul Tănase Bârlădenu: „Vineri (20 octombrie), când este convocată şedinţa Consiliului Local, vom înscrie pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care să interzică circulaţia maşinilor grele pe segmentul de stradă amintit, cu excepţia autoturismelor riveranilor”.  

Investiţie de interes public, finanţată din fonduri europene. Este limpede că trebuie terminată, chiar dacă a fost amplasă într-un loc discutabil. „Am cerut administratorului firmei din Brăila, ne-a mai precizat domnul Bârlădeanu, să ia în considerare, pentru deplasarea utilajelor sale grele, str. Culturii, unde ar avea de rupt cu buldozerul circa 100 de metri de drum.

O nimica toată pentru o firmă serioasă”. Să nu figureze, întrebăm, în proiectul de organizare a executării lucrărilor o cale de acces corespunzătoare pentru dimensiunile şi greutatea utilajelor mari? Amenajată la vreme pe strada Culturii, s-ar fi evitat neplăcerile de acum (au culminat cu telefonarea la 112!).   

Prezenţa la faţa locului a inspectorilor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Protecţia Consumatorilor şi de la Drumuri şi Poduri este necesară, pentru detensionarea „revoltei de la Bereşti”.

Este regretabil să vezi oameni cu venituri amărâte interesându-se cât i-ar costa angajarea unui avocat care să le apere casele. Ieri, de la finalul discuţiei mele cu câţiva dintre ei: „S.C. Grafiti Construct S.R.L. Brăila, firmă cu care nu avem nimic de împărţit, să vină în faţa noastră cu un notar-expert.

Să ne notifice acesta că utilajele nu ne pun în pericol siguranţa şi stabilitatea locuinţelor. Să ne garanteze, prin notificări înaintate în scris fiecărei familii, ca, în cazul când casele noastre vor avea de suferit, îl putem trage la răspundere pe el”.

Citit 1448 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.