Tot ce trebuie să ştim despre Sistemul Garanție - Returnare

Tot ce trebuie să ştim despre Sistemul Garanție - Returnare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

De pe 30 noiembrie 2023, plătim o garanție de 50 de bani când cumpărăm de la magazine o băutură și vom primi înapoi acei bani după ce vom returna ambalajul. Nu sunt fi incluse în sistem toate ambalajele și sunt câteva condiții pentru ca garanția să poată fi obținută. Iată cele mai importante informaţii despre Sistemul Garanție - Returnare (SGR).

* Sistemul Garanție - Returnare se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

* NU se poate lua garanție pentru PET-uri de 5 litri, pentru cutii de lapte, pentru sticle de ulei sau pentru diverse băuturi în cutii de carton. Aceste tipuri de ambalaje NU sunt purtătoare de garanție.

* NU putem lua garanție pentru sticle sau pentru PET-uri pe care le avem în cămară sau în pivniță. Doar ambalajele cu noul logo SGR și cu cod de bare specific vor intra în sistem.

* În primele săptămâni, NU se găseau în magazine multe ambalaje SGR, fiindcă au existat multe băuturi pe stoc, în ambalaje non-SGR. Acestea era de aşteptat să apară mai întâi la fresh-uri și la băuturi cu termen scurt de garanție. Este de aşteptat să simţim o diferență de luna aceasta sau din februarie, iar din vara lui 2024 toate ambalajele vor fi SGR.

* Vom putea returna ambalajele la orice comerciant de băuturi, de la un mic chioșc, până la cel mai mare hypermarket și vom primi garanția fie sub formă de bani cash, fie sub formă de voucher care apoi poate fi preschimbat în numerar. La micii comercianți, garanția va fi primită în numerar, în timp ce lanțurile mari de retail au automate de la care primim vouchere, care pot fi utilizate la efectuarea cumpărăturilor sau se pot schimba la casa de marcat (sau la un punct special amenajat) pentru obținerea de numerar.

* NU vor fi acceptate ambalajele turtite, sparte, presate, cu băutură rămasă în ele sau cu eticheta deteriorată. NU suntem obligați să spălăm ambalajele.

* Garanția a fost stabilită la 50 de bani în ideea de a fi suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare importantă a prețului. Peste 2-3 ani, dacă sistemul merge bine, valoarea garanției ar putea să fie modificată.

* Cum vom recunoaște ambalajele pentru care putem obține garanție? Pe etichetă trebuie să găsim logoul SGR pe care scrie "Ambalaj cu garanție". Sunt cerințe clare în regulament, astfel încât logoul să nu fie prea mic.

* De ce ambalajele trebuie să nu mai conțină băutură? Orice cantitate de lichid care rămâne în recipiente le afectează greutatea și există posibilitatea ca ele să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate și cântărite.

* La returnare, eticheta trebuie să fie vizibilă și intactă pentru că aceasta va avea imprimate simbolul SGR și codul de bare specific. În lipsa acestor elemente de identificare, ambalajele nu beneficiază de garanție și nu pot fi preluate prin Sistemul Garanție-Returnare.

* Produsele din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea sistemului, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Produsele în ambalaje non-SGR care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianților, mai pot fi comercializate până pe 30 iunie 2024.

* Unde returnăm ambalajele? La orice punct de colectare pus la dispoziție de comercianți, unde clienții vor primi înapoi garanția, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Citit 1189 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 14:06

1 comentariu

  • postat de Campanie negândită până la capăt!
    Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 15:46
    86.122.130.***
    Problema este că ambalajele fără sigla SGR, care se mai puteau recicla prin anumite centre, precum Auchan, în baza unor vauchere, începănd din 30 nov 2022 nu mai pot fi fructificate în vreun fel, iar cetățenii vor fi descurajați, frustrați și există posibilitatea de a ajunge în mediul înconjurător!
    0
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.