Câinii și pisicile nu trebuie hrăniți de la masa de sărbătoare

Câinii și pisicile nu trebuie hrăniți de la masa de sărbătoare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Indiferent cât de mult ar cerși - și, evident, cu toții știm că sunt maeștri la așa ceva - câinii și pisicile (dar, în mod clar, și celelalte animale de companie, păsări, reptile, mici rozătoare etc.) nu trebuie hrăniți de la masa noastră de Revelion.

Slănina, sarmalele, salata boeuf, salamul și friptura nu sunt indicate nici pentru câini, nici pentru pisici, întrucât organismul lor nu este echipat să digere toate aceste alimente. Astfel, mai ales puii și tinerii adulți sunt foarte expuși la intoxicații alimentare, indigestii, mergând chiar până la pancreatită, care poate presupune, potrivit medicilor veterinari, săptămâni de spitalizare, cu disconfort mare pentru animale și tratamente costisitoare.

Ce să faceți? Este simplu: nu le dați animalelor nimic de pe masa de sărbătoare! Dacă știți că nu veți rezista tentației de a-i hrăni sau aveți invitați care nu au animale de companie și nu înțeleg riscurile, puneți pe masa de sărbătoare și o farfurie cu câteva dintre recompensele favorite ale animalelor și spuneți-le oaspeților că le pot da pe acelea. Atenție, însă, reduceți proporțional cantitatea de mâncare pe care animalele o primesc în ziua respectivă, mai ales că plimbările, atât din cauza lipsei de timp, dar și din cauza pocnitorilor și artificiilor care vor îngrozi câinii, vor fi mai puține. Nici pisicile, în mod normal active mai ales noaptea, nu se vor mișca la fel de mult, mai ales dacă nu le plac persoanele străine care vin în casă, așa că și la ele trebuie avut grijă ce și cât mănâncă.

Evident, dacă animalul de companie este ținut în casă și tratat ca un membru al familiei, este foarte greu să ne asigurăm că nu înghite ceva inadecvat. Dacă acest lucru s-a întâmplat și câinele sau pisica a apucat un os, nu vă panicați, asigurați-vă că animalul are multă apă la dispoziție și nu reacționați cu țipete, se poate speria și îneca.

Dacă vomită, nu vă speriați, de multe ori animalele regurgitează o bucată prea mare de mâncare sau un os, dacă organismul nu-l tolerează. Dacă știți cu siguranță că a înghițit ceva toxic, este bine să contactați medicul veterinar.

Grijă mare mai ales la pisici, care au tendința să muște din flori, crinii, în mod special, fiind extrem de toxici pentru ele! Dacă animalul doar a mâncat prea mult, dar nu ceva nociv, în principiu, va digera în 24 de ore și va defeca mai mult decât în mod obișnuit.

Evident, dacă a furat o bucată consistentă de friptură sau cineva i-a dat așa ceva, nu-i veți mai da și hrana lui obișnuită în intervalul orar imediat următor, lăsându-i timp să digere.

Citit 1781 ori Ultima modificare Joi, 04 Ianuarie 2024 11:38

2 comentarii

  • postat de Nicusor
    Duminică, 31 Decembrie 2023 17:07
    5.13.141.***
    "Câinii și pisicile nu trebuie hrăniți de la masa de sărbătoare" cei de apartament, pentru ca cei care se hranesc de la "restaurant/container" NU patesc nimic precum si HOMLESII TOT TIMPUL mai ales in asa zisa PANDEMIE. Au fost bine merci TOT TIMPUL. VACCINUL VIETII ia aparat fara sprijin extern.
    0
    1
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 18:43
    5.13.172.***
    Poate afla si "iubitorii de animale" care isi lasa zoaiele de la masa sau mancarea stricata pe langa blocuri.
    1
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.