Olimpică furată de Bursa de Merit

Olimpică furată de Bursa de Merit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tecuceanca Simona Diaconu (FOTO 1) ar fi meritat şi ea bursa „Meritul olimpic”, alături de Mihai Răcoreanu, Gianina Druţă şi Narcisa Codreanu * „Vom face rost de o bursă pentru Simona”, susţine inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă *

Un nou ordin de ministru a fost postat pe site-ul MECTS stabileşte care sunt elevii care au obţinut premii la concursurile şi olimpiadele internaţionale  care beneficiază de un sprijin financiar pentru stimularea performanţei. Intitulat destul de pompos - Bursa „Meritul olimpic” – ajutorul financiar este de numai 310 lei pe lună, cuantumul crescând doar cu 3 lei faţă de cel de anul trecut.

Deşi e ceva mai mult decât nimic, „Meritul olimpic” este o recunoaştere destul de săracă a valorilor de pe băncile şcolii. În comparaţie cu stimulentele acordate olimpicilor în alte ţări, bursa aceasta are mai mult o valoare simbolică.

Nedreptate sau zgârcenie prostească?

Chiar şi cu un cuantum atât de modest, bursa „Meritul olimpic” a devenit o sarcină prea grea pentru MECTS care a ras pur şi simplu de pe listele de bursieri o elevă din Tecuci – Simona Diaconu, care a câştigat medalia de argint la Balcaniada juniorilor la matematică.

Judeţul nostru a avut anul şcolar trecut patru elevi care s-au întors cu premii de la competiţiile internaţionale, dar pe listă apar numai trei: Mihai Răcoreanu (FOTO 2) de la CNVA, cu medalie de argint la Olimpiada de Ştiinţe a UE, Gianina Druţă (FOTO 3), de la Liceul „Spiru Haret” din Tecuci, cu premiul I la Olimpiada Internaţională de limbă, comunicare şi literatură română şi Narcisa Codreanu (FOTO 4), fostă elevă a Şcolii Nr. 17 (actualmente la CNVA) cu premiul al III-la tot la internaţionala de română. 

Nici pomeneală, însă, de Simona Diaconu, cea cu argint la matematică! E adevărat că Simona Diaconu s-a calificat în cel de-al doilea lot la Balcaniada de juniori. Fiind ţară organizatoare, România a avut dreptul să înscrie în concurs două loturi. Dar, la Balcaniadă, Simona Diaconu s-a clasat pe locul 4, înainte de ceilalţi concurenţi care au făcut parte din primul lot.

„Vom face rost de o bursă pentru ea”

Sesizată de reporterul „Vieţii libere”, conducerea ISJ a luat imediat legătura cu reprezentanţii MECTS pentru explicaţii:

„Ni s-a spus că, făcând parte din lotul al doilea, a avut doar statut de invitată. I s-a acordat diploma şi medalia pe care le merita, dar nu i se va acorda şi bursa «Meritul olimpic»”, ne transmite inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu, răspunsul inspectoarei generale de matematică din MECTS.

Pare ciudat că tocmai MECTS se gândeşte la o economie de doar 3.720 de lei atunci când e vorba de meritele unui elev valoros. Atât ar fi fost valoarea totală a „Meritului olimpic” ce se acordă timp de un an şi în perioada vacanţelor.

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a asigurat în schimb că nu va lăsa lucrurile aşa: „Vom căuta sponsori şi-i vom acorda tinerei respective bursa pe care o merită pe deplin pentru că a câştigat-o muncind. Asemenea elevi nu trebuie nedreptăţiţi de lipsa fondurilor la minister”.

Simona a primit recunoaştere din altă parte

Din nefericire pentru noi, tinerii români valoroşi primesc de obicei recunoaştere pentru excelenţa lor din alte părţi decât statul român.

În prezent, Simona Diaconu este elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, patronul acestei instituţii de învăţământ (de naţionalitate turcă) acordându-i o bursă care să-i acopere cheltuielile legate de cazare, masă şi şcolarizare.

Provenind dintr-o familie modestă, Simonei i-ar fi prins bine aceşti bănuţi în plus, mai ales acolo, departe de casă.  

Citit 2368 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.