Soluție pentru deșeuri periculoase, voluminoase și provenind din demolări

Soluție pentru deșeuri periculoase, voluminoase și provenind din demolări
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

13 centre de colectare de mari dimensiuni, cu aport voluntar (CAV), vor fi înființate în toată țara, cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și vor fi destinate biodeșeurilor și deșeurilor care nu pot fi colectate în sistem „clasic”, adică în pubele individuale sau „din ușă în ușă”. Unul dintre aceste centre zonale urmează să fie înființat în județul Galați.

Primele astfel de centre de colectare a deșeurilor, cu aport voluntar, vor apărea în acest an, a informat Asociația Ecotic. Potrivit organizației, centrele sunt dedicate colectării separate a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor, care nu pot fi colectate în pubele individuale sau în sistem „din ușă în ușă”. De asemenea, acestea vor constitui o soluție pentru colectarea deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, a bateriilor uzate, deșeurilor periculoase și a deșeurilor din construcții și demolări.

În acest context, Ecotic a desfășurat, în a doua jumătate a anului trecut, proiectul „Steps for Urban Mining”, având scopul de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deșeurilor municipale și în operarea noilor centre de colectare de tip CAV. În cadrul proiectului, 31 de persoane din 19 entități private implicate în managementul deșeurilor în România au vizitat câteva centre municipale de colectare din Norvegia și au interacționat cu cei care administrează astfel de puncte, precizează asociația. De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2023, Ecotic a lansat ghidul cu recomandări pentru operarea CAV-urilor, iar recomandările conțin toate aspectele ce țin de operarea unui centru de colectare: personal, acces, semnalizare, comunicare cu cetățenii, zone necesare în centru și alte elemente de interes.

Cele 13 centre care urmează să apară vor fi gestionate de către autoritățile locale din: Galați, Brașov, Ploiești, Buzău, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, precum și de ADI Dolj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București.

Centrul din Galați va deservi și Brăila

În ceea ce privește Galațiul, la această oră nu se știe încă unde va fi amplasat acest CAV și cine îl va gestiona. „Proiectul nu este încă adjudecat. Centrul de colectare va fi gestionat ori de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ori de autoritățile locale. Ar putea fi desemnat CJ Galați pentru gestionare, pentru că centrul se adresează și zonelor limitrofe ale Galațiului, și județului Brăila”, a declarat pentru „Viața liberă” președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Alte proiecte pentru CAV-uri în județ

Președintele CJ ne-a menționat, cu acest prilej, că instituția pe care o conduce are în acest moment alte șapte proiecte în județ pentru centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, plus încă unul în municipiul Galați.

Pentru CAV-ul din municipiul Galați, bugetul total este de 32,666 milioane de lei, centrul urmând să deservească 305.683 de persoane din oraș. Alte trei CAV-uri vor deservi 43.512 persoane din comunele Berești-Meria, Brăhășești și Drăgușeni, cu un buget total de 14,487 milioane lei, iar celelalte patru centre vor fi înființate în localitățile Slobozia Conachi, Valea Mărului, Târgu Bujor și Umbrărești, ele beneficiind de un buget total de 19,817 milioane lei și urmând să deservească un total de 110.914 persoane.

Citit 3397 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2024 17:26