Academicianul Vasile Burlui, oaspete de onoare la Ziua Comunei Suceveni

Academicianul Vasile Burlui, oaspete de onoare la Ziua Comunei Suceveni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe 21 mai s-a sărbătorit Ziua Comunei Suceveni, un eveniment presărat cu multe momente, un praznic religios și altele artistice

A fost prezent unul dintre fiii cei mai de seamă ai satului, academicianul Vasile Burlui, de la Iași, personalitate polivalentă, medic, profesor universitar, om de televiziune și de afaceri, dar mai ales un filantrop profund implicat de-a lungul timpului în viața comunei. E suficient să menționăm că școala satului îi poartă numele în semn de recunoștință. Un moment deosebit de emoționant a fost întâlnirea octogenarului academician cu un fost coleg de clasă la școala din sat, prilej de confirmare și rememorare în pofida trecerii atâtor decenii. 

Un praznic și o slujbă religioasă ce respectă tradiția anuală

La biserica din sat s-a oficiat o slujbă urmată de un praznic pentru 200 de persoane spre cinstirea Sfinților Împărați ai creștinătății, Constantin și Elena. 

O mulțime de credincioși din sat, femei și bărbați inimoși au muncit inițial la pregătirea ciorbei, sarmalelor și fripturii, după care forfoteau necontenit să servească, printre mesenii așezați la cele două lungi  șiruri de mese întinse pe toată  laterala frumoasei biserici. Erau oameni veniți de peste tot din județ și chiar de prin țară. A fost o adevărată aplicație de morală. Satisfacția de a-și servi creștinește oaspeții li se citea pe față, acelor oameni fără vârstă, ce păreau că nu știu să socotească timpul altfel decât prin devoțiune.

În ciuda abundenței de care s-a îngrijit părintele Valentin Dinga, mâncarea din cele două oale părea prea puțină față de mulțimea impresionantă de oameni ce se perindau pe la mese, făcând mereu loc altora, repetând parcă aievea miracolul cristic al înmulțirii pâinilor, iar oamenii au plecat îndestulați atât de bucate, cât și de credință.

Miracole comune vieții de zi cu zi

Lângă mine a stat un partener în organizarea Zilei Comunei, Gheorghe Caluian, care, ca din întâmplare, în acel spațiu aureolat de religie și credință, a  povestit fragmente din viața sa. 

”Am crescut la casa de copii. Eu știu ce înseamnă singurătatea și lipsa de iubire. La un moment dat, ajunsesem să dorm pe străzi şi, nu îmi e ruşine să spun, să cerşesc prin trenuri, să mănânc din găleata porcilor sau să muncesc din greu pe la oameni pentru o farfurie de  mâncare şi un loc de dormit. Încă de atunci visul meu era să ajung să cânt în strană.”   

Dar brusc viața lui s-a schimbat ca prin miracol și chiar dacă a continuat să meargă așa, din uşă în uşă, ca până atunci, acum cerea sprijinul unor persoane cu dare de mână, pentru a ajuta alți semeni loviți de boli, violență sau alte dificultăți. Devenit printr-o răsturnare de destin președinte al ONG-ului ”Respectul Semenilor” din Galați, construiește din donații un azil pentru ei la Satu Costi.

Suceveni, de la devoțiune creștină, la voluntariat sanitar 

Sărbătoarea comunei a fost  organizată pe bază de voluntariat, cu sprijinul lui Gheorghe Caluian și al oficialităților comunei. Și pentru că nimic nu e întâmplător și cum generozitatea atrage generozitate, evenimentul a fost asistat de SRAU Galați Asociația pentru Salvare, Recuperare și Ajutor  Umanitar Galați - ONG apolitic înființat în 2020 ce are ca scop intervenția pentru salvarea de vieți prin asistență premedicală. 

Au întreținut atmosfera artiști locali și din județul Galați

Pe scenă s-au arătat, pe rând, cântăreți de muzică populară și ușoară precum Roxana Ștefan, Elena Darie, Carmen Vasilica Nedelcu, Alexandra Ștefania Bârsan, Cristian Popa, Georgiana Dumitru, Bianca Mocanu, școala de dans popular coordonată de Mona Oncescu, formația Sonor din Galați, cu Doru Enachi la clape și Ionel Șerbu la acordeon. 

Am văzut costume populare românești purtate cu mândrie de tineri și de mai vârstnici. În fața primăriei, au răsunat o mulțime de cântece, unele culese de pe la bătrânii satelor. Oamenii au tresărit de mândrie când pe scenă a urcat un grup local, format  la Biserica ”Sf. Spiridon” din Suceveni, Grupul Țărăncuțelor, cu haine populare cusute chiar de inițiatoarele grupului, condus de Lenuța Pascov. Trei generații reunite de dragostea de artă și folclor, mamă, fiică și nepoată, care au apărut în ultima vreme la mai multe evenimente, unul chiar desfășurat în Republica Moldova.

La sărbătoarea comunei Suceveni de anul acesta s-au celebrat, de fapt, comuniunea, generozitatea și omenia.

Citit 1324 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2024 18:05

2 comentarii

  • postat de Pompiliu Comșa
    Duminică, 26 Mai 2024 19:37
    95.77.107.***
    Felicitări Suceveni, felicitări domnului academician Vasile Burlui, felicitări primarului Mitrofan, succes în continuare în tot ce gândiți, cu plecăciune
    3
    2
  • postat de Mihail
    Duminică, 26 Mai 2024 19:04
    86.120.239.***
    Oamenii mai necăjiți,fara dare de mana și copii din familii sărace,au avut și aceștia acces la masa unde s-au perindat atât de mulți,după cum ni se spune?
    0
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.