Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) face cunoscute procedurile prin care se poate obține calitatea oficială de vânător. Astfel, pe lângă studiul individual, este necesară parcurgerea unei forme de practică de cel puțin șase luni pe lângă o grupă de vânători, urmate de un examen de atestare.
Pentru înscrierea în vederea stagiaturii, conform Ordinului 539/2009 modificat, candidatul va depune, anexat cererii de înscriere, la o asociație gestionară de fonduri cinegetice: copie carte de identitate, cazier judiciar și o recomandare de la un membru vânător. Asociația privind fondul cinegetic unde a fost repartizat în vederea parcurgerii stagiului îi va trimite ulterior o comunicare și o fișă de evidență a activităților pe care le va urma.
În decursul a minim șase luni candidatul va efectua următoarele activități: - minimum două acțiuni de ocrotire sau îngrijire a faunei cinegetice; - minimum trei acțiuni de vânătoare; - o acțiune de vizionare a fondului cinegetic; - o acțiune de instruire teoretică și practică privind portul, mânuirea și folosirea armei de vânătoare, urmată de o ședință de tragere cu arma de vânătoare în poligon.
După finalizare, candidatul va primi de la asociație o recomandare de absolvire care va servi ca dovadă că a efectuat stagiatura. Pentru programarea la examenul de vânător, candidatul trebuie să mai prezinte următoarele documente: fișa medicală, aviz psihologic, cazier judiciar și diploma de absolvire a unui curs de instruire privind portul, mânuirea și folosirea armei de vânătoare.
În România există o formă de pregătire de specialitate pe lângă cea de masă. De prima categorie se ocupă învățământul de bază, în cadrul căruia se predă un curs de vânătoare. În cadrul studiilor medii, asigurate de liceele silvice sau de școlile tehnice postliceale, se predau cursuri de vânătoare. În învățământul superior se predau cursuri de strictă specialitate.
Județul Galați deține peste 400.000 de hectare de fond cinegetic. La nivel național se estimează că ar fi circa 60.000 de vânători autorizați, care au la dispoziție un spațiu cinegetic de circa șase milioane de hectare. Scopul vânătorii este unul ecologic, acela de a păstra un echilibru între pradă și prădători.