Proiectul Colocviile Constructorilor de Nave (CCN) încheie primul semestru din acest an vineri, 7 iunie, cu o poveste cu sfârșit trist, cea a Șantierului Naval din Oltenița (SNO), singurul șantier naval de pe Dunăre care a fost desființat. Invitatul ediției CCN 108 este ing. Liviu Percec, absolvent în 1970 al Institutului Politehnic Galați, secția Nave și Instalații de Bord. De atunci, el a lucrat în șantierul din Oltenița și a deținut funcții importante până la demisia sa din 2002, printre care cele de șef Departament Inginerie, inginer-șef Pregătire Fabricație, director tehnic.
Nucleul șantierului naval, format imediat după 23 august 1944, l-a constituit un atelier de reparat ambarcațiuni pescărești ale localnicilor din Oltenița şi din împrejurimi. Treptat, complexitatea și dimensiunile ambarcațiunilor au crescut, punând mari probleme de transport la Dunăre, astfel că investitorii au luat decizia mutării șantierului pe malul fluviului. Anul 1946 a reprezentat anul nașterii oficiale a noului șantier naval. A funcționat cu succes decenii de-a rândul, până în 2007, când, din cauza unei privatizări dubioase şi păguboase, SC Navol SA a intrat în faliment.
La ediția CCN de vineri, Liviu Percec va face o scurtă trecere în revistă a realizărilor și a etapelor importante din istoria SN Oltenița.
Următorul colocviu al navaliștilor va avea loc în octombrie, când va fi lansată și cartea colocviilor. Volumul are 400 de pagini, este publicat la Editura SemnE din București și reflectă activitățile CCN din ultimii ani.