Poate i-aţi văzut prin Galaţi, încercând să intre în vorbă cu trecătorii sau poate încă nu, fiindcă sunt veniţi relativ recent în oraşul de la Dunăre.
Jared Guertler şi Parker Jarvis au titlul de "vârstnici" în cultul religios pentru care sunt misionari, deşi sunt, evident, foarte tineri, având 21, respectiv, 20 de ani. Reprezintă Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă şi fac parte dintr-un grup mai mare de misionari care sunt prezenţi în România de 30 de ani, iar la Galaţi, de 25 de ani. Curioasă cum de au venit să caute adepţi într-o ţară şi într-un oraş cu o zdrobitoare majoritate ortodoxă, i-am invitat la o discuţie despre credinţă, despre România versus SUA şi despre motivaţia lor proprie de a deveni misionari.
Jared şi Parker, doi "vârstnici" în redacţia "Vieţii libere"
Mormonii cred în profeţi şi îl urmează mereu pe liderul bisericii, care le transmite mesajele de la Dumnezeu. Din 1830, când a fost fondată, explică Jared, au fost şi momente când diferite grupuri nu au fost de acord cu liderul de la vremea respectivă şi s-au desprins din corpul credincioşilor.
În ceea ce priveşte poligamia, care era practicată până la un anumit moment şi pentru care mormonii erau ţinta criticilor din partea Guvernului Federal al SUA şi al populaţiei, biserica a decis să renunţe la această practică. Au existat şi atunci grupuri care s-au desprins şi au continuat această practică, dar, ca regulă, mormonii îl urmează pe profetul în viaţă, care este şi liderul bisericii, fapt care se petrece şi acum, când poligamia nu mai este practicată în sânul acestei biserici. Este un subiect fierbinte, recunoaşte Jared, care spune că motivaţia iniţială a practicării poligamiei era ca familia să fie cât mai mare, cât mai puternică. Dar, chiar şi după renunţarea la acest obicei, familia monogamă rămâne structura centrală a bisericii, fiind foarte importantă pentru mormoni.
O tradiţie de familie care plonjează într-o nouă realitate
Tradiţia de a deveni misionar pentru doi ani, de regulă imediat după terminarea liceului, dar nu obligatoriu atunci, este clasică la mormoni. Jared ne explică motivaţia sa de a veni să răspândească, la mare distanţă de casă, departe de familie şi prieteni, de tot ce îi este familiar, cuvântul lui Dumnezeu, aşa cum cred mormonii că le este transmis de profet: ”Am decis să slujesc ca misionar, în parte deoarece am frați și părinți care au făcut același lucru. În Biserica lui Iisus Hristos, familia ocupă locul central. Dar, înainte să vin, m-am îngrijorat, neștiind dacă aș putea să mă ridic la nivelul lor. Îmi aduc aminte de prima mea zi în România. Am încercat să vorbesc cu un om în metrou (în Capitală - n.a.). Ca misionar, scopul meu este să împărtășesc mărturia mea despre Iisus Hristos. Dar îmi era foarte dificil. Cred că omul acela nu a înțeles nimic din ceea ce am zis și, cu sigurantă, eu n-am înţeles ceea ce zicea el. M-am întrebat dacă aș putea învăța să vorbesc limba, ca să-mi îndeplinesc misiunea. Ca misionari, noi nu avem un profesor să ne ajute cu limba, în schimb învățăm în timp ce vorbim cu mulți oameni pe stradă sau la ei acasă. Acum am stat în România un an și am vorbit cu mai mulți oameni. Uneori vor să audă ceea ce am de spus, uneori nu. Dar mă simt foarte recunoscător pentru fiecare persoană cu care am vorbit, pentru că fiecare m-a ajutat să învăț limba română. Am învăţat că este adevărat ceea ce a zis apostolul Paul: «Pot totul în Hristos, care mă întăreşte»”.
Jared, alături de doi dintre fraţii săi
Doi ani printre români, înainte de a merge la facultate
Parker spune că misionariatul este o alegere pentru fiecare tânăr, este o practică încurajată, dar nu impusă, fiindcă dorinţa de a sluji trebuie să vină din interior, pentru fiecare, bărbat sau femeie. Jared adaugă că, personal, nu a plecat în misiune imediat după liceu, cum fac mai toţi, ci după doi ani, fiindcă nu era sigur de ce voia să facă. Dar, când a fost sigur, a plecat. În timpul celor doi ani, cât durează misiunea, ei rămân în aceeaşi ţară unde au venit iniţial, dar se mută dintr-un oraş în altul. Acest lucru îi ajută să înveţe bine limba, româna în cazul lui Jared şi Parker, creând o relaţie emoţională strânsă cu oamenii care o vorbesc. "Înainte să aflu că voi veni în România, studiam limba spaniolă, fiindcă am crezut că voi fi trimis într-o ţară sud-americană. Când a venit vestea că voi veni aici, am fost luat prin surprindere şi a trebuit să mă adaptez şi să încerc să învăţ limba română, care este frumoasă, sigur, dar şi dificilă. Spaniola m-a ajutat un pic, fiindcă limbile seamănă, dar a fost dificil şi consider o realizare faptul că am învăţat limba. Sunt bucuros că acum pot să vorbesc puţin cu oamenii şi să aflu experienţele lor, să împărtăşim lucruri", spune Jared, care vorbeşte limba noastră destul de bine. După misionariat, Jared ar vrea să devină medic, iar Parker intenţionează să studieze ingineria.
Jared, alături de familia lui
”Sunt mulţi curioşi şi mulţi care nu vor să vorbească deloc cu noi”
I-am întrebat ce le-a plăcut la noi şi cum au fost primiţi de oameni, dacă au fost toleranţi, mai ales ţinând cont că noi, ortodocşii, nu suntem prea uşor de convins să migrăm spre alte religii. "A fost interesant să văd cum se fac lucrurile în credinţa ortodoxă. De exemplu, la Paşte, în timp ce în SUA este mai mult o sărbătoare pentru copii, cu vânătoare de ouă de ciocolată etc, aici vă concentraţi foarte mult asupra Învierii lui Iisus Hristos, inclusiv până la formula de salut, aşa că a fost interesant să vedem cum se fac lucrurile, iar pe noi biserica ne încurajează să aflăm lucruri noi şi să le includem în felul nostru de a ne ruga. Am fost primiţi cu braţele deschise, dar cel mai dificil a fost să reuşim să dăm o invitaţie fără ca oamenii să creadă că încercăm să le impunem ceva. Sunt mulţi care sunt curioşi şi mulţi care nu vor să vorbească deloc cu noi şi este în regulă, noi suntem aici ca să trăim printre ei şi să mărturisim ceea ce credem şi anume că Dumnezeu este aici ca să ne ajute, nu ca să ne controleze", mărturiseşte Jared.
Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (sau mormonii; în engleză The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, LDS Church sau The Mormons) este o Biserică creștină restauraționistă, întemeiată de Joseph Smith în anul 1830. Are peste 17 milioane de adepți (numiți mormoni) în toată lumea, iar sediul central se află în orașul Salt Lake, Utah, din Statele Unite.