Ca înainte de Revoluţie. Cozi şi nervi la CJAS Galaţi

Ca înainte de Revoluţie. Cozi şi nervi la CJAS Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a fi siguri că vor apuca o adeverinţă care să demonstreze că sunt plătitori la Sistemul Public de Sănătate, oamenii vin şi cu patru ore înainte de a începe programul. * Situaţia se repetă de caţiva ani * Conducerea invocălipsa personalului *

Dimineaţa, la ora 4.30, pe o temperatură din ce în ce mai scăzută, în curtea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi încep să se strângă oamenii, majoritatea pensionari. Ei aşteaptă să obţină o adeverinţă care să ateste faptul că sunt asiguraţi în Sistemul Public de Asigurări de Sănătate. Uimirea este şi mai mare atunci când aruncăm o privire pe programul afişat pe uşă. Astfel, aflăm că programul de lucru cu publicul este de luni până joi, în intervalul orar 8.30 – 14.30. Întrebarea care se ridică este una simplă şi de bun simţ: de ce încep oamenii să vină cu patru ore înainte de începerea programului?

Părerea asiguraţilor

„Eu am nevoie de o reţetă gratuită. Am venit de la ora 7.00 şi am numărul 46. Sunt nevoită să vin la fiecare trei luni pentru a lua altă adeverinţă de asigurat. Pe frigul de dimineaţă, cred că voi mai avea nevoie şi de o reţetă pentru răceală”, ne spune o pensionară.

„În lunile din urmă, din cauza unei defecţiuni apărute la calculatoare, mi s-a întâmplat să stau degeaba câteva ore la rând. Un angajat a ieşit şi ne-a anunţat că sistemul s-a blocat şi că nu se mai pot elibera adeverinţe în acea zi. Astfel, am fost nevoită să vin şi a doua zi şi să stau la un nou rând”, ne povesteşte o altă femeie. 

În ce ordine se intră?

Tot de la oamenii care stăteau la rând pentru adeverinţe am aflat şi că ordinea de intrare la ghişee se face pe baza unei liste, a cărei evidenţă este ţinută de agentul de pază de la intrare. „Fiecare persoană, atunci când vine, trebuie să-şi treacă numele pe listă. Apoi, când îi vine rândul, eu o strig şi poate intra la un ghişeu liber. De regulă, o listă zilnică are cam 200 de persoane”, ne-a informat agentul de pază.

Conducerea Casei acuză lipsa de personal

Dintre cele cinci ghişee care ar trebui să elibereze adeverinţele de asigurat, doar cele cu numerele 1 şi 5 funcţionau luni dimineaţa. La ora 9.00, la jumătate de oră după începerea programului, abia intraseră persoanele cu numerele 16 şi 17.

Întrebată despre aceasta situaţie, Olimpia Buzia, directorul general al CJAS Galaţi ne-a declarat: „Situaţia nu este nouă. Zilnic avem deschise patru ghişee. Ştim că oamenii se adună încă înainte de ivirea zorilor pentru a obţine o adeverinţă de asigurat. Noi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a rezolva cât mai repede cererile, însă, ca urmare a plecării personalului din sistem nu putem ţine toate ghişeele deschise. În plus, acum avem şi angajaţi care sunt plecaţi în concediu”.

Dacă dimineţile de vară sunt chiar plăcute în privinţa vremii, odată cu luna octombrie situaţia se schimbă. Din cauza scăderii temperaturilor şi a ploilor de sezon, aşteptarea în aer liber timp de mai multe ore poate deveni  chiar periculoasă pentru solicitanţii care sunt în special pensionari.

„Când vremea se răceşte, oamenii nu mai aşteaptă în curtea instituţiei, ci sunt lăsaţi să intre în sală. Vom lua această măsură, chiar dacă activitatea din sediu va avea de suferit”, a mai adăugat Olimpia Buzia.

Citit 2931 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2011 14:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.