Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a emis un aviz negativ privind comercializarea unui tratament mult așteptat, menit să reducă declinul cognitiv al pacienților care suferă de boala Alzheimer, potrivit AFP, citată de HotNews. Efectul observat al tratamentului comercializat sub denumirea Leqembi, autorizat în Statele Unite, „nu depășește riscul de efecte secundare grave asociate medicamentului”, potrivit unui comunicat de presă al autorității de reglementare, care semnalează în special „eventualele sângerări în creierul pacienților”.
De zeci de ani, cercetătorii nu au reușit să facă progrese reale în lupta împotriva bolii Alzheimer, care afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Până în prezent, nu există încă niciun tratament.
Leqembi a fost autorizat în ianuarie 2023 de către autoritățile sanitare americane pentru pacienții care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii. Administrat intravenos o dată la două săptămâni, acesta este dezvoltat de compania farmaceutică japoneză Eisai, în parteneriat cu compania americană Biogen. Leqembi, al cărui ingredient activ se numește lecanemab, vizează depozitele unei proteine numite beta-amiloid.
Deși cauza exactă a bolii Alzheimer este încă puțin înțeleasă, creierul pacienților conține plăci amiloide, care se formează în jurul neuronilor și îi distrug în cele din urmă. Aceasta este cauza pierderii de memorie caracteristică bolii. În stadiile finale, pacienții nu mai pot îndeplini sarcinile zilnice sau purta conversații.
În avizul său negativ, EMA subliniază „în special apariția frecventă a anomaliilor imagistice legate de amiloid care implică umflături și potențiale sângerări în creierul pacienților” cărora li s-a administrat tratamentul.
Decizia EMA „va fi o dezamăgire pentru mulți”, a declarat profesorul Tara Spires-Jones, specialist în neurodegenerare la Universitatea din Edinburgh. „Dar există motive să rămânem încrezători. Lecanemab a arătat că este posibilă încetinirea progresiei bolii”, a continuat ea într-un comunicat de presă. „Acum trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a descoperi tratamente noi, mai sigure”, a adăugat ea.