Odată cu primirea pensiilor majorate, începând de la 1 septembrie, pensionarii care sunt membri ai diverselor uniuni de creatori se așteptau ca și indemnizațiile respective să fie actualizate și majorate la rândul lor. Se pare însă că mai au de așteptat pentru acest lucru, deoarece legea care stă la baza acordării acestor indemnizații trebuie să fie la rândul ei actualizată.
Legea 8/2006 stabilește dreptul la o indemnizație lunară în beneficiul pensionarilor care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Astfel de uniuni sunt considerate persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice. Entități de acest tip care au membri pensionari și în Galați sunt, de exemplu, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Artiștilor Plastici, Uniunea Ziariștilor Profesioniști etc.
Pensionarii membri ai acestor uniuni de creație au dreptul la o indemnizație lunară în valoare de 50% din valoarea pensiei pe care o primesc. Până acum, la precedentele majorări și indexări ale pensiilor, valoarea acestor indemnizații s-a actualizat automat și imediat, astfel că fiecare pensie majorată a venit însoțită și de indemnizația majorată.
Însă pentru noile pensii majorate de la 1 septembrie, indemnizația de creator primită în această lună a rămas tot cea veche. Casa Națională de Pensii Publice s-a autosesizat în acest caz și a adus situația în atenția Ministerului Muncii, fiind nevoie de o modificare a Legii 8/2006. Mai multe amănunte ne-au fost furnizate de directorul executiv al Casei Județene de Pensii Galați, Ana Denis Aramă.
"Legea nr. 8/2006, republicată, prevede, la art. 1 alin. (4): Cuantumul indemnizației se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie. Prin urmare, indemnizația lunară se majorează odată cu majorarea pensiilor, ca urmare a creșterii valorii punctului de pensie.
Astfel, subliniem faptul că indemnizația acordată în temeiul Legii nr. 8/2006 a fost majorată la data de 01.01.2024, odată cu majorarea valorii punctului de pensie, conform art. 84 alin. (6) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. De asemenea, precizăm faptul că valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2024 nu s-a modificat.
În consecință, operațiunea de recalculare a drepturilor de pensie prevăzută la art. 144 din Legea nr. 360/2023 nu produce efecte asupra cuantumului indemnizației stabilite în baza Legii nr. 8/2006, republicată. Totodată, se constată faptul că noțiunea "valoarea punctului de pensie" nu se mai regăsește în Legea nr. 360/2023 (ca parte din formula de calcul a drepturilor de pensie), situație în care, în prezent, nu mai există temei legal pentru majorarea indemnizațiilor stabilite în baza Legii nr. 8/2006, modificată și completată.
În acest context legislativ, se impune modificarea Legii nr. 8/2006, republicată, sens în care Casa Națională de Pensii Publice a sesizat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale", a precizat Ana Denis Aramă, pentru "Viața liberă".