Ce trebuie să facă șoferii pentru a evita accidentele pe ploaie

Ce trebuie să facă șoferii pentru a evita accidentele pe ploaie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să acorde o atenție deosebită condițiilor meteorologice nefavorabile, în special în caz de ploaie. Pe timp de ploaie, riscul producerii accidentelor rutiere crește semnificativ din cauza vizibilității reduse și a carosabilului alunecos.   

Condusul cu viteză și folosirea opțională a luminilor continuă să fie în topul obiceiurilor proaste ale șoferilor, chiar și când vremea nu mai este chiar atât de prietenoasă ca în toiul verii. Precipitațiile, oricare ar fi natura lor, fac ca vizibilitatea, aderența pneurilor și viteza de reacție să sufere modificări, astfel că riscul producerii de evenimente rutiere crește exponențial. Tocmai de aceea, poliția le recomandă celor care se urcă la volan să fie responsabili, să se facă văzuți și să îi observe pe alții și nu în ultimul rând să se asigure că folosesc toate dotările mașinii pe care o conduc pentru a oferi siguranță în trafic. Iată care sunt principalele recomandări ale poliției pentru aceste zile ploioase și nu numai.

Reduceți viteza! În condiții de ploaie, este esențial să circulați cu o viteză mai redusă decât limita maximă admisă, deoarece distanța de frânare crește pe carosabilul ud. De asemenea, este important să păstrați o distanță mai mare față de vehiculele din față.  

Evitați acvaplanarea! Carosabilul ud poate provoca acvaplanare – fenomenul prin care anvelopele pierd contactul cu drumul. Verificați periodic starea anvelopelor și evitați schimbările bruște de direcție sau frânările bruște. 

Folosiți corect luminile! Asigurați-vă că farurile, luminile de întâlnire și luminile de ceață sunt în stare bună de funcționare și le utilizați corect. Luminile de întâlnire trebuie pornite chiar și pe timp de zi, pentru a crește vizibilitatea vehiculului pentru ceilalți participanți la trafic.  

Evitați manevrele bruște! În condiții de carosabil umed, vehiculul poate răspunde mai lent la manevre. Evitați accelerațiile, frânările și virajele bruște, care pot duce la pierderea controlului asupra mașinii.  

Asigurați-vă că ștergătoarele funcționează corespunzător! Verificați starea ștergătoarelor de parbriz și asigurați-vă că acestea funcționează eficient. Un parbriz curat și lipsit de urme este esențial pentru o vizibilitate optimă.  

Folosiți sistemul de ventilație sau dezaburire! Pentru a evita aburirea geamurilor, folosiți sistemul de ventilație sau funcția de dezaburire a parbrizului, mai ales atunci când temperaturile exterioare sunt scăzute.  

Atenție sporită la trecerile de pietoni! Pe timp de ploaie, pietonii pot fi mai greu de observat. Reduceți viteza în apropierea trecerilor de pietoni și acordați-le prioritate.

Citit 720 ori Ultima modificare Marți, 01 Octombrie 2024 10:12

1 comentariu

  • postat de Zoe
    Miercuri, 02 Octombrie 2024 05:37
    5.13.222.***
    La scolile de soferi in ziua de azi cat si in anii trecuti asa ceva nu se mai invata, acum depui dosarul , platesti scoala sau instructorul , inveti sa sofezi si inveti raspunsurile la intrebari de pe calculator , cat despre legislatie auto sau sa citeasca cineva o carte cap coada nimic.
    0
    1

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro