Militarii merg prin școli să îi atragă pe copii „sub arme”

Militarii merg prin școli să îi atragă pe copii „sub arme”
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cariera militară în România a pierdut teren în ultimii ani, refuzul de a ”mai servi patria” fiind declanșat odată cu eliminarea stagiului obligatoriu, în urmă cu aproape două decenii

Facilitățile oferite de uniformă nu au putut ține pasul cu riscurile și rigorile meseriei, astfel că tot mai puțini tineri aleg să urmeze cursurile școlilor și să asigure astfel fluxul de cadre în structurile de siguranță publică și apărare. 

Crizele de personal nu se acoperă cu forța, ci cu vorba bună, pare a fi concluzia la care au ajuns reprezentanții structurilor militare din România, după ani în care nu au reușit să acopere locurile libere la școlile proprii, iar instituțiile au fost afectate grav de plecările a pensie, în valuri, a cadrelor care îndeplineau condițiile minime. Tot mai puțini tineri dintre cei rămași în țară optează pentru uniformă, iar asta se vede la sesiunile de admitere la școlile militare, de la licee la universtăți. ”Nu ai de unde alege” a devenit și laitmotivul încadrărilor directe în Poliție, Jandarmerie sau Armată, încadrări care se fac în condiții tot mai relaxate, care să permită accesul unui număr tot mai mare de candidați, fără ca aceştia să aibă întotdeauna şi calităţile necesare.

Cu caravana prin licee

Pentru ca următorii ani să nu aducă o de altfel previzibilă înrăutățire a situației, structurile vizate au demarat campanii de promovare a carierei militare pe băncile școlilor gimnaziale sau în liceele civile. Nu i-au mai chemat ei pe elevi, ci s-au dus prin unitățile de învățământ pentru a-i face să priceapă pe cei mici, aflați la început de drujm, că milităria are și părțile ei bune.

O astfel de activitate i-a vizat pe elevii din Tecuci, unde 300 de adolescenți au luat contact direct cu reprezenanți activi ai structurilor de siguranță publică și apărare și au avut posibilitatea să afle răspunsuri la întrebările lor referitoare la viaţa de militar profesionist.

Jandarmii și polițiștii gălățeni, alături de reprezentanții Centrului Militar Județean, ai Statului Major al Forțelor Aeriene și ai academiilor și școlilor de subofițeri din rețeaua de învățământ a Ministerului Apărării Naționale s-au întâlnit cu elevi din clasele a XI-a și a XII-a, de la liceele din Tecuci, Corod, Cudalbi și Panciu, în cadrul „Caravanei de promovare a instituțiilor militare de învățământ”. Copiii au putut afla câte ceva din secretele fiecărie meserii promovate, creându-li-se astfel posibilitatea de a opta pentru ce anume li se potrivește mai bine. 

”Astfel de activități constituie o oportunitate reală de a mijloci interacțiunea viitorilor absolvenți de liceu cu structurile de apărare și ordine publică, iar pentru elevi constituie un bun prilej de a se orienta către o carieră militară. Jandarmeria Galați desfășoară constant activități de promovare a ofertei educaționale în instituțiile de învățământ gălățene și nu ezită să participe la astfel de acțiuni, care au ca scop orientarea tinerilor către o carieră în arma „oamenilor de arme”, a precizat cpt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandameriei Galați. 

Criterii pentru toți 

De menționat ar mai fi că, la ultima sesiune de înscriere, din septembrie, la școlile militare care pregătesc cadre pentru MAI, respectiv polițiști, jandarmi și pompieri, au fost puse la bătaie peste 2.600 de locuri, singura condiție de vârstă fiind impusă de Jandarmerie. Restul criteriilor, cum ar fi înălțimea sau anumite caracteristici fizice, au fost eliminate. În plus, cei care ratează admiterea la Academia de Poliție cu nota 5, pot ajunge, fără examen, elevi la una dintre școlile postliceale de poliție, jandarmi sau pompieri. La rândul ei, Armata primește în rândurile ei candidați care au absolvit cel puțin zece clase, nemafiind obligatorii, pentru anunite posturi, studiile liceale finalizate sau diploma de Bacalaureat.

Citit 1825 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2024 20:00

6 comentarii

  • postat de Ursus
    Miercuri, 23 Octombrie 2024 07:29
    193.231.148.***
    La cum e guvernata tara, in curand vor merge prin gradinite, pentru recruti si prin aziluri, pentru exercitii tactice cu rezervistii de peste 70 de ani!
    0
    0
  • postat de TR85
    Luni, 21 Octombrie 2024 14:18
    193.230.156.***
    Intai sa isi aduca mamicile si copiii sub arme si dupa aia sa mearga prin scoli, dupa recruti. nu le e rusine?????
    4
    11
  • postat de macarie banu
    Luni, 21 Octombrie 2024 13:56
    89.137.225.***
    bai tampitilor...lasati-ne copiii in pace! Atat! vorbiti cu circul politic,poate vor copiii lor,daca nu, sa faca ca Romania sa nu aiba nevoie de armate si arme...sunt in stare?! Sunt pe dracu,de nimic nu sunt buni...Deschideti ochii,suntem distrusi ca,si natie,din interior,nu ne ataca nimeni.
    8
    18
  • postat de marian
    Luni, 21 Octombrie 2024 13:01
    86.124.202.***
    Cu ani in urma, fara pile nici nu se uitau la tine...mi s-a spus de la poarta...fara ,,spate'' nu am nici o sansa...acum au nevoie de oameni...
    2
    24
  • postat de ion
    Luni, 21 Octombrie 2024 12:41
    5.13.151.***
    Corect, tineti minte ca mai demult, cand medicii aveau salariu de bonă, la medicina au fost 0,8 pe loc la facultate ???
    Nu functia, uniforma, conteaza, ci banii, a ca au uniforma sunt frumosi, si sunt morti de foame. 1.500 chirie, 3. 000 minimum pentru diferite, masa, bere, femei (barbati),etc
    4
    13
  • postat de Teofil
    Luni, 21 Octombrie 2024 12:07
    86.120.239.***
    Pentru o demonstrație practică trebuie adus un tun, încărcat cu un pui și prezentat conceptul de "carne de tun". Cum să plătești un soldat cu un salariu de 3000 lei? Mai ești și membru NATO, unde alții iau 3000 de euro pt aceiași activitate prestată
    8
    29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.