„La fiecare 1 ale lunii sunt deţinut politic, pe 30 nu mai sunt!”

„La fiecare 1 ale lunii sunt deţinut politic, pe 30 nu mai sunt!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Staţi trei luni fără să faceţi baie şi fără să folosiţi hârtia igienică şi aşa o să aflaţi ce înseamnă să munceşti la canal”, spune Petre Amzu, un gălăţean pe care l-au marcat anii grei de puşcărie politică.

Avea 20 de ani şi abia absolvise facultatea când a fost ridicat de securitate. Între august 1948 şi februarie 1953 a trecut prin închisori politice cu nume care trezesc fiori de groază, cum e cea de la Anina, de la Timişoara, Oradea, Satu Mare sau Constanţa, şi a muncit o mie de zile la canal.

Dacă nu ar fi minţit că este elev şi le-ar fi spus autorităţilor că tocmai a terminat facultatea, cu siguranţă că ar fi fost ucis în bătaie. Petre Amzu, în vârstă de 83 de ani, a venit la redacţie revoltat şi jignit de situaţia în care este pus lună de lună: să dovedească faptul că a fost deţinut politic pentru a obţine abonamentul gratuit de transport pe toate liniile, de la societatea locală Transurb.

„Atâta birocraţie nu am pomenit! În fiecare lună mi se cere să vin cu actele şi să dovedesc că sunt fost deţinut politic. Este ca şi cum la data de 1 ale fiecărei luni sunt fost deţinut politic, la finalul lunii nu mai sunt! De ce atâta birocraţie? Cui foloseşte? Mai ales când sunt luni în care nici măcar nu folosesc acest abonament de transport, sau îl folosesc doar de câteva ori”, ne-a spus supărat Petre Amzu. Gălăţeanul care a simţit pe propria piele ce înseamnă persecuţia politică a fostului regim are o pensie, aşa cum arată negru pe alb cuponul, de numai 900 de lei. 

„Casa de Pensii ne cere această dovadă”

Am încercat să aflăm de la directorul general al SC Transurb, Genica Totolici, de ce este nevoit Petre Amzu să bată lună de lună drumul pentru a-şi dovedi anii grei de puşcărie politică. Managerul societăţii locale de transport ne-a explicat că măsura nu îi aparţine, ci i-a fost impusă de către Casa Judeţeană de Pensii.

„Până de curând, abonamentele gratuite pentru foştii deţinuţi politici erau eliberate de către societatea noastră pe câte şase luni. Sumele pentru aceste abonamente ne sunt decontate de către Casa Judeţeană de Pensii.

Casa de Pensii ne-a impus regula de a elibera lunar aceste abonamente pe baza actelor doveditoare: cuponul de pensie şi decizia privind calitatea de deţinut politic. Nu este solicitarea noastră, ci a Casei de Pensii. De altfel, la societatea noastră s-au prezentat pentru a primi explicaţii grupuri de foşti deţinuţi politici şi i-am îndrumat către Casa de Pensii, care ne-a impus această măsură”, ne-a declarat Genica Totolici.

Problema reclamată de gălăţeanul persecutat politic nu are deocamdată o rezolvare. Dar se încadrează în stilul de lucru al autorităţilor. Să nu uităm că şi persoanele cu handicap fizic ireversibil sunt obligate să dovedească trimestrial că piciorul amputat sau mâna lipsă nu le-a crescut la loc. Regulile birocratice nu ţin cont de regim.

Citit 2037 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.