La un an de la lansarea programului național de economie circulară RetuRO SGR, marcat pe 30 septembrie, rezultatele confirmă succesul sistemului, cu peste trei miliarde de ambalaje SGR returnate de consumatori până în prezent, revoluționând gestionarea deșeurilor de ambalaje și motivând cetățenii să contribuie la protejarea mediului, potrivit unui comunicat remis de RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).
"Încă de la lansare, Sistemul de Garanție-Returnare a înregistrat rezultate în creștere de la o lună la alta. În octombrie a.c., SGR a atins un nou record, cu o rată lunară de colectare de 84%, în creștere față de septembrie (80%) și august (78%). Până în prezent, RetuRO a predat către reciclatori peste 200.000 de tone de ambalaje sortate și procesate în centrele RetuRO din țară, stimulând industria reciclării și susținând reintegrarea materialelor pentru ambalaje în circuitul economic", se afirmă în comunicat.
Pentru a finanța implementarea și dezvoltarea sistemului, compania a contractat, în vara anului 2023, un credit verde în valoare de 85 milioane de euro, garantat de către producătorii-acționari prin garanții corporative.
Anul acesta, RetuRO a investit 60 milioane de euro din bugetul alocat exclusiv pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii, pentru a susține operațiunile sistemului: o rețea de șapte centre operaționale de numărare și sortare a ambalajelor SGR, amplasate în județele Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș, cu o capacitate anuală de procesare de peste 7 miliarde de ambalaje. Alte două centre regionale vor fi deschise în următoarele luni.
Conform comunicatului, RetuRO SGR a creat și peste 800 de joburi verzi, la nivel național, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea socială și economică a comunităților locale. Întregul sistem are, însă, un impact mult mai mare asupra pieței muncii, deoarece implică numeroși furnizori terți, care recrutează personal dedicat funcționării SGR. Astfel, SGR are un impact indirect în diverse industrii, precum logistică, transport sau sectorul reciclării.
România a fost cea de-a 11-a țară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania. Sistemul de Garanție-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime, după cel din Germania.