Pentru operativitate şi eficienţă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încă şase ambulanţe moderne

* Rămâne problema deficitului de personal * Va trece SJA în subordinea Consiliului Judeţului ? *

Parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Galaţi se înnoieşte continuu astfel că, sub aspect logistic, stă din ce în ce mai bine.

„Zilele trecute, prin programul de dotare derulat de Ministerul Sănătăţii Publice, ne-au mai fost repartizate încă şase ambulanţe performante de tip B, pentru urgenţe majore, cu echipament ultramodern . De altfel şi maşinile sunt de top, este vorba despre trei marca Mercedes Vito şi trei Wolksvagen Transporter (T5) pe care urmează să le înmatriculăm în cursul acestei săptămâni” – ne-a declarat dr. Mihai Polinschi directorul SJA.

Dacă logistica Ambulanţei este tot mai pusă la punct, situaţia deficitului de personal rămâne deocamdată  problema majoră a acestei instituţii întrucât nici posturi vacante nu există şi nici finanţarea activităţii nu depăşişte limita strictului necesar.

Există însă şi un semn bun demn de remarcat. De când au fost majorate salariile personalului care acordă asistenţă de urgenţă, au început să apară şi amatori dispuşi să lucreze pe ambulanţe. Cu câteva luni în urmă nimeni nu voia să se înhame la munca solicitantă şi riscantă a echipajelor ambulanţelor. Prin urmare, dacă ar mai fi înfiinţate câteva posturi şi s-ar îmbunătăţi finanţarea SJA, s-ar putea rezolva şi problema spinoasă a deficitului de personal.

Unul dintre obiectivele reformei ministrului Nicolăescu este şi cel al descentralizării sistemului sanitar. În acest context, serviciile de ambulanţă ar urma să treacă în subordinea consililor judeţene (care în prezent finanţează doar cheltuielile de regie şi reparaţii ale SJA). Întrebat ce crede despre oportunitatea acestei măsuri doctorul Polinschi a fost rezervat:”Mi-e greu să apreciez dacă finanţarea va fi mai bună sau inferioară celei actuale. Prin subordonarea faţă de minister, exista o oarecare siguranţă. În orice caz, avantajate vor fi staţiile de ambulanţă ale judeţelor bogate, iar noi ne situăm undeva pe la mijloc. Vom vedea...”

Receptivitatea cu care autorităţile locale au tratat necesitatea înfiinţării şi dezvoltării SMURD ar putea constitui un motiv de optimism şi pentru personalul SJA în cazul în care acesta va trece în subordinea Consiliului Judeţului.

Citit 1765 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.