Maladia Alzheimer depistată de examenele tomografice

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Examenele tomografice, care furnizează imagini tridimensionale ale unui organ, ar putea detecta formarea plăcilor senile de la nivelul creierului, asociate maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat luni şi preluat de AFP.

Studiul, publicat în revista Archives of Neurology, a scos la iveală o modalitate de a efectua teste fără prelevări, ceea ce ar putea facilita dezvoltarea tratamentului.

Plăcile, care iau naştere prin depunerea peptidei beta-amployd şi a altor componente, sunt considerate principala cauză a dezvoltării maladiei Alzheimer, care provoacă deteriorarea neuronilor.

Ville Leinonen de la Universitatea Kuopio (Finlanda), principalul autor al studiului, a studiat zece pacienţi care nu prezentau simptome grave de demenţă şi cărora li se făcuseră biopsii la nivelul cortexului frontal, procedură care permite măsurarea presiunii fluidului cerebro-spinal.

Demenţa reprezintă un simptom al bolii Alzheimer sau poate apărea la persoanele la care nivelul de fluid cerebro-spinal este anormal. Astfel, circa 22 - 42% dintre pacienţii care prezintă această anomalie au leziuni cerebrale caracteristice maladiei Alzheimer.

Bolnavilor care au participat la studiul clinic le-au fost administrate injecţii ce conţineau o substanţă numită carbon 11, înainte de a fi supuşi unor examene tomografice cu durata de 90 de minute.

Rezultatele testelor, comparate cu biopsia ţesuturilor, au demonstrat că pacienţii care prezentau plăci senile la nivelul creierului aveau o cantitate mai mare de carbon 11 în anumite zone cerebrale decât persoanele fără acele plăci. Totuşi, specialiştii sunt de părere că alte studii mai aprofundate sunt necesare pentru a confirma rezultatele obţinute până în prezent.

Citit 1895 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.