Cum să nu iei „țeapă” la cumpărarea porcului de Crăciun. Sfaturi de sezon

Cum să nu iei „țeapă” la cumpărarea porcului de Crăciun. Sfaturi de sezon
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În condițiile în care luna decembrie este perioada de vârf în domeniul comercializării de carne și produse din carne, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a venit cu o serie de recomandări speciale pentru cumpărători, pentru a evita achiziția unor produse care nu corespund așteptărilor.

În primul rând, inspectorii de la Protecția Consumatorului amintesc faptul că produsele din carne trebuie achiziţionate numai din locuri autorizate, deoarece, în caz contrar, comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţii optime de transport, de depozitare şi comercializare. Într-o astfel de situație, comerciantul nu poate elibera bon de casă, cu care să poată fi justificată tranzacţia, atunci când cumpărătorul reclamă calitatea produsului respectiv.

"Consumatorii trebuie să acorde o atenţie sporită atunci când achiziţionează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât şi pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate. Este esenţial să verificaţi cu atenţie eticheta, să observaţi aspectul şi mirosul produselor şi să refuzaţi orice preparat care ridică suspiciuni privind prospeţimea sau conformitatea. De asemenea, vă încurajăm să cumpăraţi exclusiv din locaţii autorizate şi să solicitaţi bonul fiscal, un document esenţial în cazul în care doriţi să reclamaţi un produs neconform. Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătăţii dumneavoastră", a transmis Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Reprezentanţii ANPC vin și cu o serie de sfaturi în alegerea cărnii și a produselor din carne, utile în alegerea unor mărfuri de calitate.

"Acordaţi o atenţie deosebită caracteristicilor organoleptice ale produselor şi solicitaţi vânzătorului, când cumpărati carne şi preparate din carne, să vă arate produsele, pentru aprecierea, de la distanţă, a aspectului şi mirosului acestora. Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea acestuia în data durabilităţii minimale", sunt o parte dintre recomandările autorităţii.

Totodată, ANPC recomandă consumatorilor să refuze produsele care prezintă culoare şi miros modificate, suprafeţe oxidate şi, implicit, aspect de vechi. "Refuzaţi preparatele din carne care prezintă aspect de "produs congelat supus decongelării", produs ale cărui proprietăţi prezintă cu certitudine modificări faţă de cele ale unuia pentru care s-au respectat condiţiile de depozitare impuse de producători. Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită", notează autoritatea.

Conform recomandărilor, la cumpărarea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranţa unui produs.

Citit 2388 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2024 16:01

1 comentariu

  • postat de Gigel
    Luni, 23 Decembrie 2024 09:21
    86.124.200.***
    Am cumparat carne origine Romania,Spania,Germania,toata are acelasi gust sau mai bine zis nu are gust mai ales ca sunt crescuti industrial.Si porcii "de la tara" de pe langa orase tot cu prafuri cresc
    0
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.