Meta, compania de care țin platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că-și va încheia programul de factchecking. Adică, Meta renunță la echipele terțe de moderatori care verificau veridicitatea postărilor și se va baza, în schimb, pe un sistem ca acela al X, fostul Twitter, de note comunitare, prin care utilizatorii pot comenta asupra neadevărurilor sau a faptelor prezentate eronat, scrie Europa Liberă. Astfel, compania lui Mark Zuckerberg va diminua drastic numărul angajaților responsabili cu verificarea manuală a postărilor evidențiate de filtre AI automate sau raportate inițial de utilizatori, potrivit site-ului zonait.ro.
Oficial, decizia vine ca a o recunoaştere a acuzațiilor că Meta cenzurează prea mult din conținutul distribuit de utilizatori. Practic, este o măsură de reducere a costurilor, care mută responsabilitatea efortului de moderare în seama utilizatorilor, pe care tot Meta ar trebui să-i protejeze în fața dezinformărilor și manipulărilor organizate de actori statali, escrocherii și postări virale care încurajează la gesturi extreme.
Oricare ar fi motivația reală, CEO-ul Meta susține, într-un mesaj critic la adresa reglementărilor stricte anunțate pe teritoriul UE, că noua strategie "va reduce dramatic cenzura". Același Zuckerberg dă asigurări și că “va colabora cu președintele Trump împotriva guvernelor care atacă companiile americane”, potrivit sursei citate.
Doar că această abordare fără moderatori pare să ignore pericolul boților, deja extrem de activi pe platformele Meta și care ar putea folosi noile instrumente de raportare intenționate „pentru comunitate” cu scopul de a manipula vizibilitatea anumitor postări, anumite curente de opinie sau din contră, pentru a obține viralizarea anumitor postări favorabile unui anumit subiect de interes public, mai scrie zonait.ro.
Potrivit Wall Street Journal, citat de Europa Liberă, Mark Zuckerberg spune că vrea să restaureze libertatea de expresie și să se întoarcă la funcțiile de bază ale aplicațiilor. Miliardarul recunoaște că această mișcare va lăsa mai mult loc pentru conținut nociv pe cele mai utilizate platforme sociale din lume, punctează CNN.
În fond, decizia lui Zuckerberg vine după ce voci din dreapta americană au pus presiune pe Meta, spunând că-i cenzurează. Fondatorul Facebook argumentează că oamenii și companiile care se ocupau de factchecking erau prea partinici și că ar fi încălcat încrederea utilizatorilor.
„Zuck goes full Musk” - „Zuck o ia complet pe calea lui Musk”, scrie Politico. Între timp, pe X, miliardarul Elon Musk (susținător puternic al lui Trump și parte din noua administrație de la Casa Albă) își bagă nasul din ce în ce mai mult în politica europeană, scrie Wall Street Journal, citat de Europa Liberă.
Funcția Community Notes va fi lansată mai întâi în SUA „în următoarele două luni”, potrivit Meta, și va afișa o etichetă discretă, care indică faptul că există informații suplimentare disponibile pentru o postare controversată.