„Ziarul Lumina” - 20 de ani de misiune apostolică, în slujba românilor

„Ziarul Lumina” - 20 de ani de misiune apostolică, în slujba românilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În urmă cu 20 de ani, în Cetatea culturală a Iașilor, cu arhierească binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, un grup de inimoși din rândul laicatului ortodox lua inițiativa de a înființa un cotidian altfel față de tot ce se tipărea în presa de cotidian pe atunci. Publicația se numește "Ziarul Lumina", iar cel care primise binecuvântare arhierească, pentru a face primul cotidianul creștin din spațiul ortodox este regretatul ziarist Florin Zamfirescu.

Cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și al unor așezăminte monahale și bisericiești, primul și singurul cotidian creștin din România și din întreaga Ortodoxei era tipărit la Mănăstirea Golia din Iași, aici punând umărul și părintele arhimandrit Vitalie Danciu.

Scepticii prognozau că un cotidian care publică doar de bine "nu are viață lungă"! Personal, m-am confruntat cu această mentalitate ca redactor al unei pagini de "Credință" la cotidianul "Viața liberă" din Galați, pe care am lansat-o către cititori în ianuarie 2004, în dorința de a duce mesajul Bisericii către comunitate, pentru a-mi lămuri mie însămi anumite aspecte și apoi cititorilor. Faptul că la Iași apărea un cotidian "specializat" pe "Vestea cea bună" m-a bucurat, pentru că în marea de informații care mai de care mai trunchiate despre Biserica lui Hristos, la Iași se năștea o publicație care vine cu un mesaj nealterat, care aducea vestea Învierii Fiului lui Dumnezeu în comunitățile din Moldova și, apoi, în toată Ortodoxia.

La câteva luni, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, cotidianul avea și un periodic, anume, suplimentul "Lumina de Duminică" și de atunci, de două decenii, publicațiile "Lumina" adapă foamea și setea de Dumnezeu ale credincioșilor ortodocși români, chiar și a ateilor.

Învățătura despre Vestea cea bună și informațiile din Biserica noastră Ortodoxă publicate în cotidianul "Ziarul Lumina" au fost și rămân fundamentale, pentru buna informare a creștinului, dar și a ziaristului din presa laică, dacă își dorește să găsească Calea spre Adevăr, Bine și Frumos.

Din 2007, redacţia se mută la Bucureşti

Urcarea pe scaunul Patriarhal a Preafericitului Părinte Daniel a schimbat coordonatele "Luminii" și a apostolatului creștin în Biserica noastră, în sensul că, din 2007, redacția a urmat Ctitorul și Întâistătătorul Bisericii la București și încet, încet a devenit cotidian național, primul din toată Ortodoxia.

În paginile sale, reflectă activitatea Bisericii Ortodoxă Române din Moldova, Muntenia, Ardeal, Basarabia, din Diaspora românească, din tot locul unde creștinii ortodocși români au ajuns să lucreze, să se roage și să se simtă ca Acasă. Inspirația și curajul Părintelui nostru Patriarh ne-a adus, în 27 octombrie 2007, Centrul de Presă "Basilica", incluzând, pe lângă cele două publicații, postul Radio Trinitas, care ființa din 17 aprilie 1998, la Iași, fiind primul post de radio ortodox din țară, plus Televiziunea "Trinitas" și Agenția de Presă "Basilica".

În paginile "Ziarului Lumina", în print și on-line, pe lângă pilda din Evanghelia zilei și Cuvântul de folos, am citit cele mai frumoase reportaje, cele mai documentate documentare și interviuri, găsim frumoasa învățătură a Bisericii lui Hristos și informații de la sursă despre lucrarea Bisericii Ortodoxe Române.

Odată cu mutarea la București, apostolatul creștin a fost continuat de o echipă redacțională de excepție, alcătuită din părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și director al publicațiilor "Lumina", părintele arhidiacon Alexandru Briciu, redactor șef al ziarului, și domnul Augustin Păunoiu, redactor șef al periodicului "Lumina de Duminică". Cei trei corifei ai presei creștine, alături de preoții-redactori, redactorii, tehnoredactorii și toți slujitorii condeiului, cu dragoste pentru cuvântul din Cuvânt, de douăzeci de ani, trimit către cititorii români, și nu numai, Vestea cea bună a Bisericii noastre Dreptmăritoare.

Prin ani, "Ziarul Lumina" al Patriarhiei Ortodoxe Române (dar și celelalte surate ce alcătuiesc Centrul de Presă "Basilica") a devenit un vector de bază al apostolatului ortodox, o cronică a faptelor bune, o arhivă istorică, cu valoare documentară, care vorbește despre credința ortodocșilor români.

La ceas de bilanț, le dorim cât mai multe ediții și cititori dornici să se hrănească din frumusețea învățăturii revelată de Dumnezeu. Inspirație și lumină, pe care să le răspândiți credincioșilor români, din veac în veac, din neam în neam.

Citit 2128 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2025 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.