Deşi locuieşte în centrul oraşului, într-o zonă dorită de mulţi, dar la care puţină lume are acces, adică la Spicu, limitrof cu parcul unde se află statuia lui Costache Negri, o familie din Galaţi se confruntă cu o situaţie dificilă, a cărei rezolvare se lasă aşteptată. Mai exact, într-un spaţiu comercial de la parterul blocului se amenajează un restaurant, iar oamenilor le-a crescut un burlan chiar lângă geamul dormitorului.
Situaţia ne-a fost semnalată de locatarul în cauză, care ne-a povestit cum, la începutul lunii februarie, i s-a solicitat, de către o persoană, reprezentantă a societăţii care intenţiona să amenajeze spaţiul de la parterul blocului, acordul pentru lucrările ce urmau să se desfăşoare şi care i-au fost descrise verbal, fără să existe vreun document în acest sens.
După ce a primit asigurări că nu vor depăşite limitele legale de zgomot şi programul de funcţionare, omul a semnat. Nu i-a spus însă nimeni nimic despre burlanul de dimensiuni impresionante, care se presupune că este pentru captarea aerului necesar ventilării unui spaţiu aflat în subsol, care i-a apărut, într-o noapte, în faţa geamului de la dormitor, la mai puţin de 1,5 metri de acesta. Pe 15 februarie, când a constatat ce îi apăruse sub geam, gălăţeanul a încercat să afle detalii, cerându-le muncitorilor să cheme un reprezentant al firmei, pentru lămuriri. Când acesta a venit, a refuzat să-i permită să intre în spaţiul aflat în şantier, spunând doar că totul se petrece conform planului, pe care însă nu l-a arătat.
Neştiind exact ce va presupune funcţionarea acestui ventilator aflat chiar în faţa geamului de la dormitorul apartamentului şi suspectând că, de fapt, construcţia e posibil să nu respecte cerinţele legale, gălăţeanul s-a adresat, pe 20 februarie, Primăriei Municipiului Galaţi, Poliţiei Locale şi nouă, în speranţa că vom lămuri misterul.
"De ce construiesc, domnule, noaptea?", se întreba omul, iar noi avem aceeaşi nelămurire. De la momentul sesizării, ne-a dus de patru ori la adresă, în încercarea de a găsi o echipă, un om, pe cineva cu care să discutăm şi, eventual, să vedem ce se petrece acolo. Deşi am fost la ore diferite, atât în prima, cât şi în a doua parte a zilei de lucru, nu am găsit niciodată pe nimeni acolo. Dar, între 26 februarie şi 4 martie, cineva a lucrat, totuşi, la un moment dat, fiindcă terasei i-au crescut nişte geamuri.
Ne-am adresat şi noi Primăriei Galaţi, pentru a afla dacă proprietarul/ chiriaşul spaţiului are toate aprobările necesare pentru şantierul de acolo, mai ales că, potrivit vecinilor, s-ar fi auzit/ simţit şi nişte pickhammere straşnice, la un moment dat. Municipalitatea a îndreptat sesizarea către Poliţia Locală, care încă face verificări asupra situaţiei, urmând ca, la momentul la care va comunica Primăriei cum stau lucrurile, aceasta să ne informeze. Până atunci, însă, rămâne o întrebare legitimă: nu cumva orice şantier ar trebui să aibă un panou unde să scrie cine este beneficiarul lucrării, cine face lucrarea şi în baza cărei autorizaţii, de când până când durează etc?