Hramul bisericii gălăţene ocrotite de Sfintele Femei Mironosiţe

Hramul bisericii gălăţene ocrotite de Sfintele Femei  Mironosiţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Duminica a treia după slăvitul Praznic al Învierii Domnului, biserica gălăţeană „Sfântul Mucenic Antim şi Sfintele Femei  Mironosiţe“ şi-a sărbătorit hramul, aflăm de la părintele Rareş Bucur.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim şi Sfintele Femei Mironosiţe“ deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale credincioșilor din cartierele Micro 13B şi Micro 38.

Parohia a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“ - Cimitir.

La data de 1 iunie 1991, a fost sfinţit locul şi a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică, slujba fiind săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram, cel al Sfintele Femei Mironosiţe.

Duminică, 4 mai, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în biserica acestei comunităţi parohiale, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa  multor tineri şi copii de la cele patru şcoli din cuprinsul parohiei, precum şi a numeroşi credincioși.

În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru toate creştinele care trudesc în familie, în societate şi în Biserică, în ţară şi peste hotare, multe dintre acestea fiind sprijin de nădejde pentru semenii noştri bolnavi şi aflaţi în suferinţe.

La momentul cuvenit, mulţi dintre copiii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtășiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, în care se relatează despre punerea în mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi momentul în care femeile mironosiţe au venit la mormântul Domnului Hristos cu miruri, devenind primele martore ale Slăvitei Învieri.

Cu acest prilej, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat: ”Sfintele Femei Mironosițe - modele de credință și mărturisitoare ale Învierii Domnului, transmis la Duminica Mironosiţelor în toate parohiile din Patriarhia Română.

Totodată, ierarhul locului i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la hramul acestei parohii să primească şi să aplice în viaţa lor, cu dragoste şi cu bucurie creştină, acest mesaj părintesc de recunoştinţă pentru toate femeile creştine din viaţa Bisericii şi a nemului românesc.

Întrucât Mironosiţele femei sunt modele de credinţă pentru toate femeile creştine, Duminica a treia după Sfintele Paşti a devenit Ziua Femeilor Creştine.

Ziua de prăznuire a Sfintelor Femei Mironosiţe s-a încheiat în această parohie gălăţeană cu oferirea de daruri pascale credincioşilor prezenţi la hram, pregătite de harnicele femei din comitetul parohial.

Citit 526 ori Ultima modificare Duminică, 04 Mai 2025 17:31

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro