În România, aproape un sfert dintre copii trăiesc drama separării de părinți plecați la muncă în străinătate. În sprijinul acestor copii, organizația Salvați Copiii lansează campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”, o inițiativă amplă de informare și conștientizare adresată atât părinților care muncesc peste hotare, cât și copiilor rămași acasă și persoanelor în grija cărora se află aceştia.
Mesajul central al campaniei este clar: „Sună-i zilnic! Un simplu apel video le amintește copiilor că sunt iubiți.”
Potrivit unei anchete recente realizate de Salvați Copiii în rândul beneficiarilor programelor sale, peste jumătate dintre copiii rămași în țară după plecarea părinților preiau responsabilități de adult. Mai grav, pentru mai mult de jumătate dintre aceștia, separarea de părinți durează de peste patru ani. Datele sondajului realizat în 2025 sunt îngrijorătoare:
- 56% dintre copii au părinții plecați de peste patru ani.
- 22,3% se simt triști pentru că le este dor de părinți, iar 3% sunt îngrijorați, neștiind ce se întâmplă cu aceștia.
- 42,2% se declară înțelegători, conștienți că părinții au plecat pentru binele familiei.
- 1,2% se simt furioși, iar 26,1% au devenit indiferenți, obișnuindu-se cu situația.
- 33,6% dintre copii au preluat roluri de adult în mod frecvent, iar 21,8% uneori.
Deși luna august reprezintă, în mod tradițional, perioada în care mulți părinți revin în țară, doar 36% dintre copii își vor vedea părinții în această vacanță de vară. 41% nu vor avea această șansă, invocându-se de cele mai multe ori situația financiară, lipsa concediului sau alte priorități familiale. În schimb, doar 10% dintre copii vor merge ei în vacanță la părinți, peste hotare.
Sprijin concret pentru copiii rămași acasă
În paralel cu această campanie de conștientizare, Salvați Copiii continuă să ofere sprijin direct: consiliere psihologică și socială, educație parentală, activități pentru copii și informare pentru specialiști. Caravane de informare vor ajunge în comunități rurale și urbane mici, iar în punctele de trecere a frontierei se vor desfășura acțiuni dedicate părinților care revin temporar în țară. Serviciile de consiliere psihologică și juridică sunt disponibile gratuit prin linia telefonică 021.224.24.52 și pe platforma www.copiisinguriacasa.ro.
Un apel la responsabilitate socială
„Copiii afectați de migrația economică sunt adesea invizibili în politicile publice. Ei resimt profund absența părinților și, în multe cazuri, sunt forțați să preia sarcini care le depășesc vârsta. Este esențial să construim mecanisme de sprijin durabile, care să le ofere protecție și echilibru emoțional. Comunicarea constantă cu părinții este esențială pentru starea lor de bine, însă, conform studiilor noastre, 14% dintre copii, și chiar 20% dintre adolescenți, vorbesc cu părinții doar o dată pe săptămână sau mai rar.
Pentru a sprijini aceste familii, atât copiii, părinții lor, cât și persoanele în grija cărora au rămas, lansăm o amplă campanie de informare despre importanța comunicării periodice între aceștia. Un simplu apel video le amintește copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate că sunt iubiți. Salvați Copiii le este alături cu informații și sprijin pe www.copiisinguriacasa.ro”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Organizația atrage atenția asupra nevoii de politici publice integrate pentru identificarea sistematică a copiilor afectați de migrația economică. Colaborarea dintre școli și serviciile de asistență socială, sprijinul psihosocial continuu și educația parentală sunt doar câteva dintre măsurile propuse.
De 35 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului. Viziunea organizației este aceea a unei lumi care respectă, pentru fiecare copil, dreptul la supraviețuire, educație, protecție și participare, producând schimbări imediate și de durată în viața acestora.