Ape tulburi în Consiliul Local - Apaterm, în derivă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ape tulburi în Consiliul Local - Apaterm, în derivă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Suspiciuni că decizia privind falimentul Apaterm ar fost influenţată * Motivarea deciziei judecătoreşti întârzie *

În vreme ce 820 de oameni, salariaţi ai Apaterm, nu ştiu care le va fi soarta, societatea este în lichidare şi nu se ştie cine va distribui agent termic după 15 decembrie, aleşii locali au mai reuşit încă o dată să se certe fără rost.

Primarul are o poziţie oficială

Pentru prima dată după două săptămâni de când instanţa a dispus falimentul Apaterm, primarul Dumitru Nicolae a prezentat o poziţie oficială. Nicolae a anunţat că Primăria va face recurs după ce va primi motivarea instanţei. „Soluţia cu alt operator în locul Apaterm nu este viabilă. Delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică durează minim trei luni. Nu avem acest timp. Vă propun să ne acordaţi sprijin pentru înaintarea recursului la falimentul Apaterm, restructurarea societăţii prin reducerea de personal şi o revitalizere a infrastructurii, o înlocuire a conductelor de distribuire a agentului termic depăşite fizic şi conceptual, costuri care se ridică la minim 100 milioane de euro, iar hotărârile referitoare la distribuţia agentului termic către populaţie să fie luate după ce trece iarna, pentru a nu mai crea şi alte probleme”, a spus Nicolae. Reacţia grupului PDL a fost cât se poate de dură: „Să facem trafic de influenţă împreună, cum să vă sprijinim?”. „Aţi făcut acum, de au câştigat ei, de ce să nu faceţi!”, le-a replicat în aceeaşi notă Nicolae, lăsând să se înţeleagă că ar avea suspiciuni privind decizia falimentului Apaterm. A urmat un lung şi inutil schimb de reproşuri şi acuzaţii între primar şi grupul democrat-liberal, legate de situaţia societăţii, tir politic încheiat cu promisiunea primarului că va organiza o şedinţă CL după ce primeşte motivarea instanţei care, deocamdată, întârzie.

Apeluri pacifiste

Şi consilierul local PC Picu Apostol Roman şi-a exprimat nedumerirea că, aprobat de creditori dar şi de expertul independent, planul de reorganizare al Apaterm care părea a avea 99 la sută şanse să treacă, a fost respins de instanţă: „De ce şi la intervenţia cui s-a aplicat această măsură cotată doar cu 1 la sută – falimentul?”.

Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul PSD, a reuşit să calmeze situaţia: „Serviciul de distribuţie trebuie să fie în subordinea noastră, a celor care suntem aleşi. Să nu ne încrâncenăm. Cum am stat două luni în care ne-am războit, să mai aşteptăm o săptămână să vedem ce spune instanţa. Totuşi la Apaterm sunt 800 de oameni care nu au nicio vină că lucrurile nu au mers cum trebuie. Până în primăvară nu putem face oricum nimic pentru că o preluare durează. Să mai avem puţintică răbdare”, a spus viceprimarul. Ciumacenco le-a reamintit consilierilor PDL că au avut un director la una dintre societăţile CL care a falimentat şi nimeni nu le-a reproşat că a fost un management prost. Discuţia s-a încheiat cu precizarea preşedintelui de şedinţă, democrat-liberalul Victor Dobrea, care a subliniat că trebuie gândită o soluţie de avarie în cazul în care instanţa va menţine falimentul Apaterm.

Citit 2743 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2011 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.