Conducerea ArcelorMittal nu oferă nimic în plus la salarii pentru 2012!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Conducerea ArcelorMittal nu oferă nimic în plus la salarii pentru 2012!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liderii sindicali se declară şocaţi * Toţi resping această primă ofertă a patronatului şi pregătesc consultări interne * Prima de Crăciun din acest an nu va fi de 200 de lei, ci de 120 de lei, din cauza pierderilor *

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi le-a propus, marți, organizaţiilor sindicale să menţină salariile din unitate la nivelul actual şi în 2012, invocând instabilitatea pieţei oţelului. La finalul întâlnirii, a cincea de la startul negocierilor pe marginea Contractului Colectiv de Muncă de anul viitor, sindicaliştii s-au declarat şocaţi, deşi era de aşteptat ca patronatul să vină în faţa lor cu o asemenea primă ofertă. „Patronatul a oferit zero creştere salarială pentru 2012 şi a propus păstrarea drepturilor salariale în vigoare. Toată lumea e în şoc”, a declarat liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber. „Suntem şocaţi. Nu ne-am aşteptat”, a spus şi Ilinca Diaconu, de la Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal.

Oferta patronatului - „o glumă”
Sindicaliştii resping în unanimitate oferta administraţiei companiei, despre care spun că este de neacceptat. „Respingem această ofertă. Noi considerăm că cererile noastre sunt mai mult decât decente”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Vasile Crişan.
Amintim că FSS Metarom şi Solidaritatea Metal au solicitat, între altele, majorarea salariilor din Combinat cu 12 la sută şi acordarea unui bonus de 5 la sută, în timp ce Solidaritatea Virgil Săhleanu a cerut mărirea fondului de salarii cu 15 la sută şi împărţirea sumei suplimentare, în mod egal, la toţi salariaţii, astfel încât fiecare să primească în jur de 300 de lei.

Faţă de aceste revendicări, oferta patronatului pare o glumă, apreciază liderii sindicali. „Sper să fie o glumă şi sper ca patronatul să ofere, totuşi, ceva”, a spus Gheorghe Tiber. „Cunoaştem situaţia Combinatului, dar considerăm că cererile noastre sunt de bun-simţ. Ştim că e greu, dar trebuie să ne gândim şi la salariaţi, care aşteaptă o creştere de câteva procente. De aceea, noi nu ne vom modifica cererile până când patronatul nu ne va face o ofertă serioasă, pentru că cea de azi (marți, n.r.) este o glumă”, a declarat şi Ilinca Diaconu.

Sindicaliştii vor să consulte siderurgiştii
Deşi a spus că nu va da înapoi aşa uşor, Ilinca Diaconu a adăugat că ea şi colegii ei de la Solidaritatea Metal îşi vor consulta zilele acestea membrii de sindicat, cărora le vor cere un nou mandat. „Le vom vorbi siderurgiştilor despre oferta patronatului, de zero creştere salarială, şi le vom cere sfatul”, a spus aceasta. Consultări interne vor organiza şi celelalte organizaţii sindicale. „Până luni, 19 decembrie, când va avea loc următoarea întâlnire cu patronatul, vom face o şedinţă în care vom stabili cum vom răspunde la această ofertă a administraţiei”, a spus Vasile Crişan, de la FSS Metarom. „Vrem să chemăm oamenii la poarta Combinatului, ca să-i informăm despre oferta patronatului şi să le cerem un mandat. Vom vedea ce se întâmplă şi la Comitetul European de Întreprindere care este în derulare la Luxemburg şi vom hotărî apoi dacă este cazul să coborâm solicitările”, a spus şi Gheorghe Tiber, de la Solidaritatea Virgil Săhleanu.

Administraţia doreşte să încheie negocierea noului Contract Colectiv de Muncă până la sfârşitul anului şi, în condiţiile în care două treimi dintre articolele documentului au fost deja parcurse, a intensificat frecvenţa întâlnirilor cu liderii sindicali. Astfel, săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri bilaterale pe 19, 20, 21 şi, posibil, 22 decembrie, potrivit sindicaliştilor.

Prima de Crăciun din acest an, 120 de lei
Tot în cadrul rundei de negocieri de marți, administraţia ArcelorMittal Galaţi i-a informat pe liderii sindicali din Combinat că prima de Crăciun pe care siderurgiştii o vor încasa în zilele următoare va fi în cuantum de 120 de lei, la fel ca în anii anteriori. Potrivit Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, bonificaţia este de 200 de lei, dar numai în anii în care compania face profit, or, unitatea se pregăteşte să încheie al treilea an consecutiv pe minus.

Citit 3465 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2011 02:31

19 comentarii

 • Sâmbătă, 17 Decembrie 2011 14:59
  Nea Mirele,....ma doare undeva ca ti-ai dus carcasa in Canada sau pe unde mama dracului si-a intarcat mafalda progenitura! Prea [utin ma intereseaza! Dar afrontul si ifosul prin care afirmi ca....,,la noi nici nu s-a auzit de Mittalul vostru"...ma face sa mictionez pe voi aia care ati luat calea pribegiei si va renegati si priviti cu sile locurile de unde ati plecat si v-ati format ca oameni!!! Sper sa ramai acolo si sa mori fara sa aibe tupeu cineva din familia ta sa-ti aduca starvul in Romania pe care ai parasit-o!!! pribegii, sa moara acolo unde si-au ales: IN PRIBEGIE!!! Inteles, maimutoiule???? Alde voi astia pribegii care va dati superiori injosind pe cei ramasi in Romania si naparasindu-si familia si semenii, va scuip direct intre ochi!!! Sa nu aveti nesimtirea sa veniti in Romania nici cu gandul...dara-mi-te cu carcasele voastre imputite, murdarind pamantul Patriei Noastre cu hoiturile voastre imputite!!! Ramaneti acolo la dracu!!! Dar nu ne dati noua lectii despre viata si despre economie ori alte alea!!!! Nu judecati cretinilor Tara in care v-ati nascut si v-a educat si format ca oameni, ci SISTEMUL TICALOS POSTDECEMBRIST dar mai ales PD-L-ist care v-a alungat de-aici!!! Dar sunteti prea prosti de va curge scuipat din gura incat sa cantariti prin buna judecata aceste lucruri!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Laminatorul Gica
  Joi, 15 Decembrie 2011 10:29
  Daca partea straina nu si-a facut partea conform contractului, este vina lor. Si ma refer la management. A gasi noi piete de desfacere este o chestiune de management. Se poate rupe contractul din vina lor si pot pleca.
  Au platit pentru combinat 38 milionane de dolari. (citeste Viata Libera din anii privatizarii). Le dam 38 de milionane.
  Sa nu plece pana nu fac curat in baltile otravite din jurul combinatului, la halda de zgura, etc. Nu stau bine la capitolul mediu si mereu am fost toleranti. Si acesta era un capitol in contractul de privatizare. Asa ca pot fi scosi si datori. Ce tot ii plangem. Pot fi trimisi acasa. Insa nu vor pleca, unde mai gasesc ei capacitati de productie ca la Galati si sa plateasca cu 300 euro salariatii, pe cand in vest sunt platiti cu 3000 de euro.
  Vrem jumatate din salariul colegilor din vest.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mirel pentru Dragos
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:02
  Dragos de murit de foame nu mor. N-am cum. Domeniul in care lucrez e IT. Si-n Canada nici nu s-a auzit de combinatul vostru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dragos
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 14:51
  Mirele, daca se inchide cancerul de combinat mori si tu de foame, indiferent in ce domeniu lucrezi
  0
  0
  Raportează
 • postat de Contra Mirel
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 14:50
  Pentru Mirel
  Baietas, analfabetii secolului 21 nu sunt aceia care nu stiu sa citeasca, ci aceia care nu pot intelege. Strege-te la gura, ca miroase rau de tot.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mirel
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 14:39
  Cu putin ajutor de la Dumnezeu, poate se inchide cancerul de combinat pana in primavara. Sa ne rugam cu totii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de siderurgist
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 13:26
  nu stiu cate pierderi are sau a aavut ,cert e ca lbc-ul vinde cate 4.500 to tabla zilnic .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lucian B.
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 12:39
  A existat un moment crucial în activitatea sindicală când unele secţii au oprit lucrul pentru câteva zile însă altele nu au susţinut mişcarea. Era la începutul aşa zisei Crize financiare când lumea s-a speriat, temându-se pentru stabilitatea şi siguranţa locului de muncă. Aşa am fost nevoiţi să acceptăm ce ni s-a dat şi nu ce am cerut, păstrându-ne statutul de muncitori la moşie în schimbul unui statut de Profesionişti, oameni cu drepturi,..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Me
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 11:36
  La cati salariati mai are, sidex-ul poate produce lejer tabla pentru Romania.Si avem nevoie pentru industria noastra, pentru ca in ciuda tuturor, vom avea industrie. Daca lasam idiotii sa latre o sa importam si cuie.
  La cat sunt platiti cei de la Galati se poate vinde tabla in profit. Problema este ca daca se coboara pretul la tabla, nu mai sunt in rentabilitate la alte combinate din vest. Si uite asa sunt sacrificati galatenii, pentru binele altora. Noi ce vina avem? Vrem salarii la jumatatea celor din vest si nu mai cerem mariri de salariu timp de 5 ani.

  Vrem mariri de salariu pentru salariatii din combinat ca sa-I fie bine si orasului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:53
  draga administratie?in caz de ceva ,aducem funia si sapunul de acasa?ca noiiii...salariatii,de fapt robii pe care i-ati calcat pe grumaz am fi de acord chiar si cu o reducere de salarii ,vom renunta la sporuri ca si asa le panditi de muuult,si mai ales la clauzele din contractul pe ramura care va stau in gat.dragii mei colegi de suferinta?ce parere de aveti de cresterea zero?mie mi se pare normala ,fiindca ma asteptam la ea si mai ales la niste plecari ale unor lideri,la negocierea cu altii ramasi,la zapacirea negocierilor in asa fel incat oamenii, adica noi,sa nu mai stim,sa nu mai vrem.sa nu mai cerem nimic.prema aia puteau sa si-o bage in c.r de mult.iar cu majorarea zero deja sant in extaz.am orgasm.biata tara.bieti oameni.biet oras.imi spunea un pesimist acu intr-o zi ca mai rau de atat nu se poate.eu is mai optimist;ba se poate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:51
  draga administratie?in caz de ceva ,aducem funia si sapunul de acasa?ca noiiii...salariatii,de fapt robii pe care i-ati calcat pe grumaz am fi de acord chiar si cu o reducere de salarii ,vom renunta la sporuri ca si asa le panditi de muuult,si mai ales la clauzele din contractul pe ramura care va stau in gat.dragii mei colegi de suferinta?ce parere de aveti de cresterea zero?mie mi se pare normala ,fiindca ma asteptam la ea si mai ales la niste plecari ale unor lideri,la negocierea cu altii ramasi,la zapacirea negocierilor in asa fel incat oamenii, adica noi,sa nu mai stim,sa nu mai vrem.sa nu mai cerem nimic.prema aia puteau sa si-o bage in c.r de mult.iar cu majorarea zero deja sant in extaz.am orgasm.biata tara.bieti oameni.biet oras.imi spunea un pesimist acu intr-o zi ca mai rau de atat nu se poate.eu is mai optimist;ba se poate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:18
  Sa speram ca asta e sfarsitul sandramalei care ne otraveste orasul. O sa fie o ocazie si pentru combinisti sa caute un loc de munca cinstit, nu sa frece furnalul prin combinat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:12
  Niste lideri de sindicat care se declara ca sunt socati nu au ce cauta in fruntea oamenilor. ar fi trebuit sa ia in calcul si acest lucru si sa aiba strategii de rezerva. Asa au demonstrat ca nu sunt lideri ci niste cirpe si aceste asa zise negocieri nu sunt decit un teatru ieftin in care sindicatele se complac si pling ca niste babe
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 08:47
  prima de craciun nu e 120 ci 85 lei net !
  0
  0
  Raportează
 • postat de un fost siderurgist
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 08:35
  Mai tineti minte cind Tiber o obtinut in instanta Greva Legal iar voi dragi siderurgisti va urcati in travai si plecati acasa?
  In acea vineri pe la ora trei mai ramasese in fata cantinei de la poarta vro 30 de insi!!! Si acum vreti mariri de salarii?
  0
  0
  Raportează
 • postat de adi
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 07:04
  ma asteptam la asa ceva,jigodii penale ce sunt cu dl.ciorba cap de lista si contintinuind cu sindicatele lui,sa le aduca mosul lor anul asta problemele angajatilor,sarbatori fericite siderurgistilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de adi
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 07:03
  ma asteptam la asa ceva,jigodii penale ce sunt cu dl.ciorba cap de lista si contintinuind cu sindicatele lui,sa le aduca mosul lor anul asta problemele angajatilor,sarbatori fericite siderurgistilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ryky
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 01:33
  Stati binisor ca asta e doar inceputul,pentru ca se doreste, sa se traga cortina.Basescu stia ce ne spune pentru ca urmeaza sa se intample, ca la Jucu ,cu Nokia.Daca stam sa ne gandim astea sunt regulile capitalismului.Nimeni in lumea asta nu lucreaza in pierdere, decat daca spala bani.De vina este managementul defectuos si aici trebuie umblat.Cu ocazia vizitei feciorului lui Mittal ,la Galati s-a dat termen trim 2 ,2012 pt ca unitatea de la Galati, sa intre pe profit ,altfel urmeaza sfarsitul.Mai este cate ceva de taiat prin combinat si vandut la export, ca sa se asigure macar salariile.Despre sindicat ce sa mai vorbim,ca este ca si inexistent.Programul ARC 2012 ,condus cu turle si trambite de madam Balta, cu reduceri de personal,si nu stiu cati indicatori ,s-a dovedit un fiasco,daca nu cumva a avut alt scop.Situatia e jalnica.Cred ca managementul frantuzesc trebuie implementat ,rapid pina la nivel de sef de formatie,si daca nici asa nu merge,aleluia.Sindicatul,macar sa ne sustina sa nu plecam cu mana goala,ca sa ne asiguram existenta ,pana ne gasim altceva de lucru,pt ca in combinat nu mai ai nici o siguranta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tuky
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 00:03
  Rusine domnilor sindicalisti, daca nu se obtine nici o marire de salariu, la aceste negocieri, nu o sa mai cotizeze nimeni la sindicat in anul urmator !!!!! Se vor retrage toti !!!! Macar pentru cei cu categorii mici (care nu sunt multi) dar fac aceeasi treaba ca si cei cu categorii mai mari, sa faceti ceva !!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.