Cea mai scumpă căldură pentru cei care plătesc la pauşal
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Cea mai scumpă căldură pentru cei care plătesc la pauşal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţiile de proprietari din Galaţi au început să primească facturile la energia termică pe care au consumat-o în noiembrie, prima lună în care societatea edilitară Apaterm a dat căldură în oraş în sezonul rece 2011-2012. Din repartiţia costurilor pe apartamente, procedură realizată de firmele de profil, reiese faptul că gălăţenii care au calorifere cu repartitoare trebuie să plătească pentru încălzire mai puţin decât vecinii lor care sunt încă la pauşal.

Diferenţele de costuri dintre cele două categorii sunt semnificative, de peste 100 de lei în favoarea celor cu repartitoare, însă trebuie precizat faptul că aceştia au făcut asemenea economii cu preţul confortului termic. „Singurul proprietar din asociaţia mea care a renunţat la repartitoarele de căldură, revenind la pauşal, are de plătit 300 de lei pentru căldura consumată în luna noiembrie, la două camere. În schimb, vecinii lui cu repartitoare au de plătit între 150 şi 230 de lei, tot la două camere. Ei au cam stat, însă, în frig, tocmai ca să nu le vină facturi mari”, a declarat, joi, administratorul unei asociaţii de proprietari din zona centrală a oraşului, pe strada Domnească.

Lucrurile stau la fel şi în cartierul I. C. Frimu. „Într-o scară în care sunt şi apartamente cu repartitoare, şi apartamente cu încălzirea la pauşal, facturile pe noiembrie arată cam aşa: cei cu repartitoare trebuie să plătească mai puţin de 100 de lei, în timp ce aceia de la pauşal trebuie să plătească până la 205 lei, pentru două camere”, a afirmat administratorul unei asociaţii de pe strada Nae Leonard.

Centralele măresc povara vecinilor din sistemul centralizat

Cheltuielile cu încălzirea ale unui gălăţean care primeşte agentul termic de la Apaterm cresc direct proporţional nu doar cu numărul de camere din locuinţă, ci şi cu numărul de centrale termice pe gaz metan existente în scara în care locuieşte, a remarcat administratorul din Nae Leonard. „În scările în care sunt multe centrale de apartament, căldura ajunge mult pentru ceilalţi locatari, din sistemul centralizat, şi invers - acolo unde sunt puţine centrale, şi agentul termic ajunge puţin. Afectaţi sunt şi cei care au repartitoare, şi cei de la pauşal”, a spus sursa citată, susţinându-şi afirmaţia cu exemple din propria asociaţie.

În scara despre care am vorbit mai devreme, unde facturile sunt sub 100 de lei pentru cei cu repartitoare şi până în 205 lei pentru cei de la pauşal, sunt trei centrale. Într-o altă scară, unde sunt cinci centrale, ceilalţi locatari - toţi cu repartitoare - au facturi cuprinse între 64 şi 230 de lei. Iar într-o scară în care sunt zece centrale, fiecare dintre ceilalţi locatari - toţi la pauşal de data asta - au facturi de 389,71 de lei”, a punctat administratorul de asociaţie din I. C. Frimu.

Citit 8820 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2012 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.