Peste 18.000 de gălăţeni vaccinaţi, dar expuşi îmbolnăvirii

Peste 18.000 de gălăţeni vaccinaţi, dar expuşi îmbolnăvirii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vaccinul antigripal românesc nu oferă protecţie împotriva tulpinii B * Toate dozele încă nefolosite vor fi retrase * Dacă vreţi să vă imunizaţi, trebuie să cumpăraţi din farmacii vaccin de producţie străină

Ministerul Sănătăţii opreşte campania de imunizare cu vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino şi retrage toate cele circa 350.000 de doze aflate încă în cabinetele medicilor şi la Direcţiile de Sănătate Publică. Judeţul Galaţi mai are în stoc, în acest moment, circa 7.000 de doze.

Contactată telefonic în cursul dimineţii de ieri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a precizat: „S-a constatat, în urma analizelor, că vaccinul nu oferă suficientă protecţie împotriva tulpinii gripale B. În aceste condiţii, în conformitate cu normele europene, dozele de vaccin nu mai pot fi utilizate. Imunizarea nu ne afectează sănătatea în mod negativ”.

În aceste condiţii, cei peste 18.000 de gălăţeni care s-au imunizat cu vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino sunt în continuare vulnerabili în faţa gripei pe care o dă tulpina B. Din păcate, în această categorie este inclus şi personalul sanitar.

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Rittli, a declarat că, în următoarea perioadă, se va stabili suma care trebuie recuperată de la institut pentru dozele rămase neutilizate.

În momentul de faţă, singura opţiune pe care gălăţenii au mai au pentru a se păzi de gripă este imunizarea cu vaccinurile produse în străinătate, cumpărate din farmacii, la preţuri cuprinse între 30 şi 32 de lei.

Citit 1167 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2012 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.