Chiraftei / 11 bătrâni, la ieşirea din iarnă

Chiraftei / 11 bătrâni, la ieşirea din iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Puntea de legătură dintre Chiraftei şi enoriaşii din Fântânele, „prin tanti Aneta” * Primarul Dănuţ Ilie, la „decesul” vechii centrale termice: „Vă asigur că nimeni nu va sta în frig” *

Căminul pentru persoanele în vârstă, din Chiraftei, comuna Măstăcani, aflat la şosea, e ca un contrapunct la ceea ce am văzut luna trecută la televizor. Asistaţilor de aici, dacă s-ar fi aflat la casele lor – cei care le au! -, nu le-ar fi fost uşor să înfrunte gerurile excesive şi ninsorile din această iarnă care n-a avut milă de oameni. Dintr-un total de 15 paturi, pe 11 – la Moşii de Iarnă – le-am găsit ocupate. Patru bărbaţi şi şapte femei. Singurul impediment major ivit în traiul lor de asistaţi social, „decesul” centralei termice pe când afară termometrul înregistra minus 19 grade Celsius. Pus în faţa unei astfel de situaţii grave, primarul comunei, domnul Dănuţ Ilie, intervine în forţă: 1. Ia măsuri, pe loc, pentru menţinerea confortului termic în camere cu ajutorul aerotermelor; 2. Achiziţionează, în două zile, o centrală nouă, dimensionată, ca putere de încălzire, pentru a „acoperi” toate spaţiile de la parter.  

Cu cât participă un asistat la suportarea cheltuielilor cu cazarea sa şi hrana: 60 la sută din cuantumul pensiei. În camere, cald cu adevărat. Mâncarea, bună şi destulă. Curăţenia, ca într-o farmacie. Am discutat cu o bătrână resemnată, dar şi cu „colege” de-ale sale, vioaie, cărora, dimineaţa, le place să întârzie în faţa oglinzii... În organigramă, un administrator şi două îngrijitoare care sunt, totodată, şi bucătărese. Doamna Carmen Butură, de serviciu în ziua vizitei mele la cămin: nu ştiu ce s-ar face cei 11 bătrâni fără ea!

Cazul Ecaterinei Teodoraşcu (65 de ani). Din 15 martie 2011, venită la cămin împreună cu soţul ei, domnul Costică (67 de ani; fost, o vreme, poliţist în judeţul Vrancea; între timp, externat). Ce aveau cu ei, ca bagaje, în momentul apropierii de portiţa de la intrare: tot ce trebuie, ca lucruri, pentru înmormântarea a doi creştini; plus aragazul şi o butelie. Nemaiputând suporta traiul sub acelaşi acoperiş cu fiul lor ( are 42 de ani, e violent şi şpriţangiu), şi-au luat lumea în cap, să scape de bătăi şi de înjurături. Ecaterina Teodoraşcu: „După câteva săptămâni de locuit în cămin, am simţit cum mi se rotunjeşte faţa... La început, şi trebuie să mă credeţi, am tremurat de frică ori de câte ori auzeam uşa de la intrarea principală deschizându-se. Dacă vine băiatul, îmi ziceam, sunt terminată, nu mai scap teafără din mâinile sale”.   

Fiind Moşii de Iarnă, asistaţii, pentru masa de prânz, aşteptau pomană de la Fântânele. Carmen Butură: „Am fost anunţaţi prin telefon, de către tanti Aneta, o femeie de acolo, extraordinară, că mâncarea pentru azi ne va fi asigurată de câţiva credincioşi din satul ei”. Revenind după-amiază la cămin, să văd ce s-a întâmplat, am aflat că enoriaşii din parohia Fântânele au fost din nou la înălţime. „Tanti Aneta, mi s-a spus, s-a ţinut de cuvânt. Consătencele sale venite la Chiraftei ne-au adus mâncare citită de către Sfinţia sa Petrache Miloiu, în biserica de la Fântânele. Ne-am ocupat locurile în sala de mese, ni s-au înmânat lumânări pe care le-am aprins şi s-a rostit Tatăl nostru”. La felul întâi, ciorbă de perişoare; felul doi, pilaf cu pulpe de păsare şi gogoşari la oţet. Am mai fost serviţi cu brânză de oi, colivă, fructe mediteraneene, vin şi chiar cu câte un păhărel de ţuică”.

Pentru ziua următoare, mâncare de la Tg. Bujor, anunţată şi aceasta din timp, din partea soţilor Cruceanu, de la fabrica de pâine. Nu e pentru prima oară când doamna Viorica soseşte la Chiraftei încărcată cu de toate, invitând bătrânii la masă.   

Vasilica Jalbă, de 75 de ani, din Vlăşcuţa, va fi, ne-a încredinţat primarul Dănuţ Ilie, următoarea bătrână pregătită pentru mutarea – de urgenţă - la Chiraftei. I s-au furat toate lemnele de acasă, scurtate gata. Fiind singură, şi rămasă în frig, i s-a rezervat locul nr. 12.

Citit 3701 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.