Viaţă de salvator ISU - La minus 20 de grade, cu mâinile goale

Viaţă de salvator ISU -  La minus 20 de grade, cu mâinile goale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Relatarea noastră despre starea precară a echipamentului din dotarea lucrătorilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a scos la iveală şi alte disfuncţionalităţi cu care se confruntă amintitul serviciu public pentru apărarea vieţii oamenilor, în situaţii extreme. Ele vizează acţiunile de deszăpezire din acestă iarnă năprasnică, în care salvatorii ISU au fost nevoiţi să fie supraoameni, pentru a rezista ei înşişi la temperaturi istorice, de ger năprasnic...

“Să stai pe acoperiş la minus 20 de grade Celsius şi să nu ai mănuşi impermeabile, acesta este întâi de toate un test de rezistenţă pentru noi, ca salvatori. Suntem conştienţi că alegerea acestei profesii este un risc asumat, dar eficienţa acţiunilor noastre este trasă înapoi în astfel de situaţii. Să stai în bătaia viscolului, cu mâinile ude, goale - câte două ore - apoi să o iei de la capăt în altă misiune, adeseori în aceeaşi zi, nu e tocmai o atitudine în sprijinul vieţii şi siguranţei publice”, scrie, pe site-ul ziarului nostru, Cătălin.

Acte normative deficitare

“În ultimii ani ne-am tot confruntat cu inundaţii, dar pe lângă faptul că nu avem o minimă dotare pentru a acţiona în astfel de situaţii, decât uniforma de serviciu, nimeni nu s-a gândit că după o astfel de calamitate e nevoie de echipament adecvat cu care să poţi ridica din ape sau nămol, de exemplu, animalele moarte şi intrate în putrefacţie sau alte materiale care ne pot pune viaţa în pericol şi nouă, chiar dacă suntem instruiţi”, ne-a spus căpitanul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Galaţi.

Diferite acte normative fac referire la modul în care comunitatea locală şi autorităţile trebuie să acţioneze în situaţii de urgenţă, dar niciunul nu precizează cu ce echipamente să se intervină. În actele normative de funcţionare a ISU sunt prevederi cu privire la dotare care sunt însă neaplicate din lipsă de fonduri.

În aceste condiţii, nu credem că guvernanţii noştri chiar sunt preocupaţi de a preveni anumite riscuri în cazuri de extremă urgenţă şi de a asigura condiţii optime de intervenţie.

Citit 1384 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2012 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.