Expertize occidentale pentru medicii legişti din Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Expertize occidentale pentru medicii legişti din Galaţi
Dr. Carmen Chiţescu lucreaza la montarea laboratorului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Un laborator ultraperformant de toxicologie, cum în România mai au numai institutele de medicină legală, a fost dat în folosinţă ieri la Galaţi
  • Noul aparat analizează peste 3.000 de substanţe şi i-ar putea ajuta mult în anchete pe cei de la DIICOT şi Antidrog

Serios afectat de lipsa fondurilor care periclitează inclusiv plata salariilor angajaţilor şi procurarea de materiale necesare expertizelor, SML Galaţi a reuşit totuşi să facă un pas important spre civilizaţie, achiziţionând un laborator ultraperformant care îl aşează în rândul marilor institute din ţară. Este vorba despre un aparat Agilent Technologies, marcă utilizată de marile instutite medico-legale din Europa şi nu numai. Laboratorul, care a costat nu mai puţin de 50.000 de euro, toţi banii aflaţi la un moment dat în bugetul SML Galaţi, poate analiza şi, respectiv, evidenţia nu mai puţin de 3.600 de substanţe, folosind o bază de date din anul 2008.

"SML Galaţi este primul serviciu din ţară care are un asftel de laborator. Marele merit al aparatului este paleta foarte mare de substanţe cu care lucrează şi precizia. Abia acum putem vorbi de o identificare cu adevărat corectă a substanţelor, pentru că metodele anterioare erau pur orientative. În aceste condiţii, valoarea probatorie a substanţelor analizate creşte foarte mult", ne-a explicat dr. Carmen Chiţescu, specialistul care îi va ajuta pe cei de la SML să lucreze cu noul laborator, după ce s-a perfecţionat în domeniu în mari centre din Olanda şi în diverse institute de medicină legală din România.

Ajutor pentru cei de la Antidrog

Principalul beneficiar al acestui laborator ar trebui să fie actul de justiţie, a cărui calitate ar trebui să crească proporţional cu performanţele dispozitivului care analizează o gamă atât de mare de substanţe. De câştigat ar avea şi organele de cercetare penală din zona Galaţi, care ar economisi timp şi resurse umane dacă ar face expertizele medico-legale la Spitalul de Urgenţă.

"În prezent, DIICOT-ul şi Serviciul Antidrog duc probele la un laborator al MAI de la Constanţa. Astfel, se pierde timp pe drum şi se indisponibilizează oameni. Dacă vom obţine omologarea laboratorului, vom putea face noi expertizele, iar asta ne va putea ajuta să amortizăm investiţia, deoarece fondurile pentru DIICOT vin de la Parchetul General", a subliniat dr. Iuliu Fulga, şeful SML Galaţi.

Pentru ca expertizele din raza de competenţă a DIICOT Galaţi să fie făcute la SML sunt necesare acreditarea RENAR şi avizul Parchetului General.

Foto: B. Codrescu: 

Citit 3347 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.