Absenteism şcolar combătut cu Poliţia

Absenteism şcolar combătut cu Poliţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când am ajuns la Şcoala nr. 2 din Nămoloasa, nu mică ne-a fost mirarea când am găsit doi poliţişti comunitari în cancelarie. Nu se furase nimic din şcoală, veniseră să ia lista elevilor care absentaseră în acea zi.

Directoarea şcolii, dna Liliana-Carmen Ioniţă, este învăţător-educator şi predă acum la clasa a III-a, fosta clasă a primarului comunei, Adrian Răsmeriţă. Foştii elevi ai primarului sunt foarte mândri de fostul lor învăţător şi vor să devină consilieri locali. Niciunul nu s-a înscris, însă, la postul de primar.

Vive le Gaz de France!

Şcoala nr. 2 a fost renovată după inundaţiile din 2005 de Gaz de France. Are apă curentă, centrală termică pe bază de lemne, iar toaletele din curte au fosă septică. „Toate cadrele sunt calificate şi chiar şi suplinitorii au studii de specialitate. Avem suplinitori calificaţi pe engleză, religie, matematică, fizică-chimie şi biologie.

În şcoală sunt patru clase primare, patru gimnaziale, opt săli de curs funcţionale, un laborator informatic funcţional, sală de sport şi bibliotecă. Aproape toate cadrele didactice sunt navetiste. Sanepidul, când ne-a dat autorizaţiile, ne-a atras atenţia ca până anul viitor să avem toalete interioare pentru grădiniţe”, ne-a făcut directoarea o scurtă radiografie a şcolii.

Şcoala are internet pe un singur calculator, cel pe care îl foloseşte contabilul, dar este inclusă pe un program al ministerului, şi aşteaptă fibra optică, pentru extinderea reţelei.

Vine poliţia!

„Nivelul şcolii este mediu, lucrăm cu copii din familii necăjite. Avem 106 de elevi înscrişi. Frecvenţa mai lasă de dorit.

Avem, la clasele mari, cazuri de abandon aflate în atenţia Poliţiei. Încercăm să-i readucem la şcoală, cu acordul părinţilor şi cu ajutorul Poliţiei. În fiecare zi dăm o situaţie la Poliţie şi spunem cine a lipsit pe motiv de boală, a avut o problemă şi unde e vorba de abandon.

Avem înregistrate cereri de la părinţii care şi-au adus copiii la şcoală cu ajutorul Poliţiei şi cereri de la părinţi care spun că nu-i mai pot aduce la şcoală pentru că sunt deja prea mari”, ne-a declarat directoarea.

Ca pe vremea domnului Trandafir

La Şcoala nr. 1 din Nămoloasa se învaţă încă în sistem simultan, clasa I cu a III-a. Din fericire, clasele a II-a şi a IV-a învaţă separat. Învăţătoarea claselor simultane este dna Ionica Aurică, directoarea şcolii. Din cei 27 de ani de activitate ca învăţător-educator, opt ani a predat doar simultan. Chiar şi cu o asemenea experienţă bogată, nu-i este uşor.

Primarul comunei, Adrian Răsmeriţă, a predat şi el în sistem simultan şi mărturiseşte: „Cel mai greu este să îmbini activitatea directă cu cea indirectă, iar cea mai mare nedreptate că lucrezi la două planificări, la două clase şi sporul e de numai 7 la sută la salariu”.

Încearcă să-şi ajute foştii colegi cât poate. A redus alte cheltuieli şi a reuşit anul trecut să le dea cadrelor didactice tichete-cadou şi le asigură transportul cu microbuzul şcolar. „Dacă nu-i motivezi ca să rămână aici, la Nămoloasa, se duc la Galaţi sau în alte localităţi”, spune primarul.

Şcoala de la Târg, cum i se spune popular, nu are centrală, ci doar sobe, iar investiţiile s-au oprit, pentru că mai devreme sau mai târziu va dispărea din cauza numărului mic de copii. Şcoala are un cabinet informatic mai performant decât cealaltă, dar nefuncţional din două motive: reţeaua electrică nu este făcută să suporte încărcătura computerelor şi, în plus, a căzut soba.

În mijlocul calculatoarelor tronează un aparat de fitness, primit cadou. Deocamdată nu se antrenează nimeni pe el, dar ar putea fi valorificat.

Elevii din Nămoloasa s-au obişnuit să primească în loc de lapte şi corn, brânză topită şi biscuiţi. Vin din familii sărace şi mulţi nu reuşesc să-şi pregătească temele pentru a doua zi, de foame.  Aşa că nimeni nu face mofturi la suplimentul guvernamental.

Explicaţii:

Foto1: Primarul Adrian Răsmeriţă şi directoarea Şcolii nr. 1 din Nămoloasa, Ionica Aurică, ştiu cât de solicitant este sistemul simultan de învăţământ

Foto2: Directoarea Şcolii nr. 2 din Nămoloasa predă la fosta clasă a primarului

Citit 1942 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.