Matematica rutieră a lunii ianuarie

Matematica rutieră a lunii ianuarie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu dăm prioritate, traversăm după cum bate vântul, pişcăm acceleraţia sau ne aruncăm în faţa maşinilor! Toţi suntem grăbiţi, dar de la începutul anului, patru de oameni şi-au pierdut viaţa în judeţul Galaţi, iar alţi 15 au suferit accidentări grave. Subcomisarul Viorel Cojocaru din cadrul Poliţiei Rutiere Galaţi face calculul exact al imprudenţei în trafic - în materialul care urmează.

Băutura şi neacordarea priorităţii – în top

Prea rare, după cum dovedesc datele statistice, raziile organizate la nivel naţional de Poliţia Rutieră nu au reuşit să stăvilească, nici în acest început de an, impulsul de a călca strâmb al participanţilor la trafic. Deopotrivă, şoferi şi pietoni s-au întrecut în încălcări ale legii, plătind, în cazul multora dintre nereguli, cu viaţa.

„În luna ianuarie, în judeţul nostru s-au produs 55 de accidente auto (dintre care 21 în oraşul Galaţi), cu 10 evenimente mai multe decât în ianuarie 2008”, declară subcomisarul Viorel Cojocaru: „Au murit patru persoane – una la Galaţi, una la Vânători, una la Tecuci şi una la Piscu -, statistica arătând o scădere cu două victime faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat 15 răniţi grav (cu patru mai mulţi decât în 2008), cei mai mulţi fiind gălăţeni – nouă persoane. Numărul răniţilor uşor în urma accidentelor auto a fost de 48, iar numărul tamponărilor - de 741. În urma acestor tamponări au fost ridicate 92 de permise, acestea nereprezentând decât o mică parte din numărul total al permiselor luate: 469.

Dintre şoferii sancţionaţi prin ridicarea permisului, 221 sunt gălăţeni, 72 sunt tecuceni, cinci sunt din Târgu Bujor şi patru sunt din Bereşti. Infracţiunile pentru care s-a luat măsura ridicării permiselor sunt, în principal, consumul de alcool la volan – 81 de cazuri şi neacordarea de prioritate pietonilor aflaţi pe trecere – tot 81 de cazuri. Pe locul al treilea se situează depăşirea vitezei regulamentare – 80 de cazuri”, explică subcomisarul.

Curg amenzile

În ceea ce priveşte valoarea totală a amenzilor aplicate participanţilor la trafic, suma este impresionantă: „Au fost date 7.531 de amenzi, în valoare de 606.542 de lei. 2.437 dintre amenzi au fost date pentru depăşirea vitezei, 923 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, pietonii luând un total de 803 amenzi.

Au fost sancţionaţi 320 de taximetrişti şi au fost amendate 307 opriri neregulamentare”, spune subcomisarul Cojocaru. În afară de sancţiunile financiare, „au fost ridicate şi 140 de certificate de înmatriculare, iar în 29 dintre cazuri a fost constată lipsa poliţiei RCA”.

Cifrele începutului de an nu vestesc lucruri neapărat bune. Dacă încă nu ne-am căptuşit deja cu vreo amendă, am face bine să încercăm să conservăm situaţia. Şi nu uitaţi: pe verde trecem cu toţii, într-o ordine aproximativă şi politicoasă, degeaba ne mai crizăm unii la alţii.

Citit 1805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.