Atenţie de unde şi ce cumpăraţi!

Atenţie de unde şi ce cumpăraţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Trebuie să fiţi atenţi de unde cumpăraţi şi mai ales ce cumpăraţi în această perioadă a Paştelui, pentru că unii dintre comercianţi s-au gândit să scape de produsele expirate. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) a efectuat, în perioada 23 martie – 6 aprilie, mai multe controale, o tematică care se adresa produselor specifice sărbătorilor pascale. Conform datelor furnizate de reprezentaţii CJPC, 48 de operatori care comercializează ouă, vin, ciocolată, produse din carne, produse de patiserie au fost verificaţi. În urma controalelor, au fost aplicate 48 de sancţiuni, dintre care 23 de amenzi în valoare totală de 44.700 de lei. Alte măsuri luate de comisari au fost oprirea definitivă de la vânzare a 85 de kilograme de produse, în timp ce 114 de kilograme au fost oprite temporar.

Atenţie la termenul de valabilitate!

„În timpul controalelor efectuate de noi, urmărim mai multe aspecte începând cu starea ambalajelor. Dintre cele 12 societăţi care vând carne şi produse din carne, la 6 am găsit nereguli privind termenul de valabilitate depăşit. Pentru astfel de abateri, sancţiunile sunt mai mari, iar gradul de toleranţă este 0, deci produsele au fost oprite definitiv de la comercializare pentru că pun în pericol sănătatea omului. Nu am verificat carnea de miel pentru că tematica s-a încheiat în data de 6 aprilie şi atunci aceasta nu era pusă în vânzare.

De asemenea, am găsit o situaţie similară şi la un comerciant de ouă. A fost un caz izolat. 70 de ouă au fost găsite cu data valabilităţii expirate, motiv pentru caream dat sancţiuni. La ouă trebuie avut mare grijă pentru că oamenii se pot îmbolnăvi foarte uşor dacă acestea sunt consumate în afara termenului de valabilitate”, ne-a explicat Aurel Panfile, comisar al CJPC. Tot acesta ne-a spus că asemenea abateri au fost depistate şi la produsele de patiserie, la vin şi ciocolată. „La produsele din ciocolată (iepuraşi, ouă) am mai găsit şi sortimente din Turcia, care nu aveau informaţii scrise în limba română”, mai adaugă comisarul. Aurel Panfile recomandă consumatorilor ca, atunci când merg la cumpărături pentru sărbători, să îşi folosească la maximum simţurile din dotare şi pe care le pot folosi: văzul, mirosul şi cel tactil. De asemenea, să fie atenţi la cântar şi la preţul produselor, dar şi la data limită înscrisă pe ambalaj.

Citit 866 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2012 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.