Sânge pentru miel, ouă şi cozonac

Sânge pentru miel, ouă şi cozonac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Coincidenţă sau nu, numărul gălăţenilor care trec pragul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi s-a dublat în zilele dinaintea Paştilor * Dacă într-o zi obişnuită personalul medical recoltează sânge de la aproximativ 60 de pacienţi, în Săptămâna Mare numărul donatorilor este de peste 100 de persoane*

„Spre deosebire de alte judeţe, Galaţiul stă mai bine în privinţa celor care vin să doneze. Ca înaintea oricărei sărbători importante, şi anul acesta ne aşteptam să se prezinte la Centru un număr mai mare de donatori decât în mod normal”, ne explică directoarea  Camelia Stoichicescu.

Această creştere a numărului donatorilor solicită personalul medical, care este nevoit să muncească aproape dublu, faţă de o zi obişnuită.

De ce donează gălăţenii?

Chiar dacă mulţi gălăţeni aleg să devină donatori în această perioadă cu gândul la bonurile obţinute în schimbul sângelui dat, nu puţine sunt şi persoanele care donează din cu totul alte motive. Acesta a fost primul lucru pe care l-am remarcat, îndată ce am ajuns în sala de aşteptare. Alături de un grup gălăgios de tineri, care repetau în gura mare că nu vor să apară la ziar, pe scaune erau şi persoane a căror atitudine şi stil vestimentar te făceau fără întârziere să te gândeşti că nu bonurile pentru alimente erau motivul donaţiei. Robert Uzum, un bărbat ajuns la a doua vârstă, ne-a mărturisit că un prieten cu probleme de sănătate este motivul pentru care a venit să doneze. „Nu pot spune că sunt o donatoare cu experienţă. Astăzi am venit să dau sânge, pentru că tatăl meu este bolnav şi are nevoie”, ne spune şi Chiriţa Chicoş.

Alţii donează din considerente care ţin strict de starea lor de sănătate. „Donez sânge în mod constant, încă de pe la începutul anilor 80. Imediat după ce am început să donez am observat că mă simt mai bine, mai uşurat. De atunci, de fiecare dată când simt că sângele are o presiune prea mare, vin şi donez”, ne explică şi Ştefan Ugeac.

Mai rezervaţi, cu glasuri aproape şoptite, câţiva donatori recunosc că bonurile primite în schimbul sângelui le vor fi de un real folos pentru procurarea celor necesare pentru masa de Paşti. „Donez atât pentru că mă gândesc la pacienţii a căror viaţă depinde de acest sânge, cât şi pentru bani”, ne spune Nelu Şerbu, un gălăţean de 56 de ani.

Cum transformi sângele în mâncare?

Cei care doresc să facă o vizită la Centrul de Transfuzii trebuie să ştie că înaintea donării este important să beneficieze de o odihnă corespunzătoare şi de un aport cât mai bogat de lichide şi alimente bogate în fier. În acelaşi timp, trebuie evitată cofeina şi mâncărurile grase.

Pe lângă beneficiile asupra sănătăţii, gălăţenii primesc, în schimbul celor 450 de mililitri de sânge donat, şapte bonuri, în valoare de nouă lei fiecare, pentru achiziţionarea alimentelor, o zi liberă şi transport gratuit pe traseele Transurb.

Citit 1149 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2012 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.