Bucate alese pentru masa de Paşte

Bucate alese pentru masa de Paşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Pregătirea bucatelor pentru masa de Paşte reprezintă activitatea de bază a gospodinelor în ultimele zile din Săptămâna Mare * Mulţi dintre noi salivează în momentul în care gândul zboară la masa îmbelşugată, plină de bunătăţi gătite cu pricepere * Pofta e mai mare dacă a fost respectat Postul *

Cea mai însemnată coptură de Paşte este pasca. De obicei, aceasta este rotundă, deoarece, conform legendei, pânza cu care a fost înfăşat Mântuitorul a avut această formă. Dar destul de întâlnită este şi cea dreptunghiulară, care simbolizează mormântul sfânt. Elementul principal al acestui preparat este crucea realizată din împletituri tot din aluat, printre care se pune brânză sărată sau dulce amestecată cu diferite arome. Grosimea ideală a acesteia este de cel mult un deget. Nici cozonacul nu lipseşte din lista preparatelor tradiţionale de Paşte. La fel, aceştia se prepară în formă dreptunghiulară, simbolizând sicriul în care a fost îngropat Iisus. Fie că e cu nucă, stafide, ciocolată sau rahat, mirosul cozonacului cald care cuprinde casa este nepreţuit.

Carnea de miel, în toate preparatele

Dintre fripturile pregătite de Paşte, cea mai însemnată este cea de miel, deoarece acesta îl reprezintă pe Hristos. Acesta nu lipseşte nici din celelalte preparate: drob, supă sau stufat. Atunci când este gătită carnea de miel, pot fi adăugate cu generozitate condimente precum usturoi, rozmarin, cimbru, foi de dafin sau chiar mentă. De asemenea, pot avea trecere la invitaţi şi friptura de viţel, curcan, găină sau de porc. Nu trebuie să lipsească nici ciorba rădăuţeană, ouăle umplute sau sarmalele. De asemenea, peştele reprezintă şi el o masă gustoasă şi sănătoasă, ideală pentru sărbătorile pascale. Alte bunătăţi care constituie o masă copioasă sunt curcanul cu portocale, file de porc cu mere şi varză, cotlet de miel în vin roşu sau ruladă de somon afumat.

Citit 4639 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2012 22:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.