Birocraţia îngroapă un proiect medical
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Birocraţia îngroapă un proiect medical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soarta Spitalului pentru Bolnavi Cronici din Iveşti nu s-a schimbat în bine în ultima lună, ne-a informat managerul instituţiei, dr. Sorin Baican. Schimbul de hârtii dintre Consiliul Judeţului şi ministere pare să nu se mai încheie. Nu s-a emis încă Hotărârea de Guvern necesară pentru desfiinţarea unităţii sanitare cu paturi şi facilitarea înfiinţării unui centru medical multifuncţional, care să deservească cele câteva zeci de mii de locuitori din zonă.

La solicitarea „Vieţii Libere”, Ministerul Administraţiei şi Internelor, responsabil pentru întocmirea proiectul de hotărâre de guvern de desfiinţare a spitalului, ne-a informat că aşteaptă hotărârea Consiliului Judeţului de preluare a patrimoniului spitalului din Iveşti. Abia după ce primeşte acest act va putea trimite proiectul spre avizare la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei. În timp ce instituţiile fac corespondenţă, 11 angajaţi ai spitalului din Iveşti muncesc fără salarii de mai bine de un an, iar ultimii opt pacienţi internaţi în două saloane supravieţuiesc din donaţiile Bisericii sau ale primăriilor din zonă şi din propriile pensii.

Preluarea patrimoniului s-a amânat

Pe data de 29 martie, Consiliul Judeţului a decis să completeze hotărârea de desfiinţare a Spitalului din Iveşti, pe care a emis-o pe data de 29 septembrie 2011. În consecinţă, s-a decis ca patrimoniul Spitalului pentru Bolnavi Cronici să fie preluat de Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, în termen de 15 zile de la adoptarea unei hotărâri în acest sens. „Urma să vină o comisie care să facă inventar şi evaluări la Iveşti. Cel puţin până acum, comisia nu a venit”, precizează dr. Sorin Baican. „Preluarea patrimoniului urmează să se facă nu în termen de 15 zile de la şedinţa de CJ, ci în maxim 15 zile de la emiterea Hotărârii de Guvern de desfiinţare a spitalului. Din primele informaţii, discuţiile în acest sens sunt avansate, iar Hotărârea de Guvern ar urma să fie emisă cât de curând”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJ, Daniel Mihalaşcu.

De ce durează atât de mult?

CJ nu poate preciza, însă, şi ce înseamnă „cât de curând”. Ministerul Administraţiei şi Internelor aşteaptă hotărârea CJ care să completeze dosarul de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern. Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei ne-au informat, în urma unei solicitări scrise, că nu a primit spre avizare nicio formă a acestei hotărâri de guvern de desfiinţare a spitalului din Iveşti.

Lucrările au fost întârziate şi la nivel guvernamental. Ministerul Administraţiei şi Internelor a primit hotărârea de CJ de desfiinţare a Spitalului din Iveşti pe 6 octombrie 2011 şi  pe data de 19 a trimis documentaţia, spre analiză, la Ministerul Sănătăţii. Aici a fost nevoie de mai bine de o lună pentru analizarea proiectului, returnat MAI abia pe 10 ianuarie. Şase zile mai târziu, MAI a trimis proiectul autorităţilor gălăţene, care l-au refăcut potrivit indicaţiilor Ministerului Sănătăţii şi l-au retrimis la Bucureşti. Un joc absurd de hârtii care a durat mai bine de jumătate de an.

Judecând după modul lent în care funcţionează sistemul, am putea aprecia că desfiinţarea spitalului din Iveşti şi înfiinţarea, pe baza aceleiaşi infrastructuri, a unui centru medical multifuncţional va mai dura.

Citit 1299 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2012 20:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.