Se poate şi altfel! De 1 mai, mititeii nu s-au mai perpelit în iarbă!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Se poate şi altfel! De 1 mai, mititeii nu s-au mai perpelit în iarbă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Gălăţenii care s-au trezit dis-de-dimineaţă ca să-şi petreacă ziua de 1 mai la Gârboavele au dovedit că ştiu să se distreze fără să dea foc la pădure şi fără să se înconjoare de munţi de gunoaie

 

Fără doar şi poate, cea mai aglomerată zonă de agrement a fost ieri Pădurea Gârboavele, sute de gălăţeni lăsând în urmă oraşul, pentru câteva ore de aer liber, răcoare şi...bună dispoziţie. De la primele ore, poieniţele locului de agrement au fost luate cu asalt de gălăţeni, brăileni sau localnici ai comunelor învecinate, fiecare încercând să-şi stabilească cât mai bine cu putinţă "cartierul general". Cele mai ochite au fost, fireşte, grătarele montate de administratori nu doar pentru că cei care cunoşteau locul nu şi-au adus "sculele" de acasă pentru că ştiau că vor avea unde să-şi frigă carnea, dar şi de teama amenzilor.

"E foarte bună legea asta a picnicului, că nu mai dă voie să se facă foc în iarbă. Au ars atâtea păduri. Noi venim de mulţi ani aici, de la Tuluceşti şi e foarte bine că sunt grătare puse de administratori. Facem focul, frigem nişte mici, nişte pulpiţe şi ne simţim bine, apoi punem totul în saci, că am adus, şi aruncăm la gunoi! Nu puteam doar să muncim, mai trebuie să ne şi distrăm!", ne-a spun un pensionar în vârstă de 58 de ani, din Tuluceşti, care avusese norocul să prindă un grătar în poiana de lângă "Stejarul".

Este completat imediat de un al bărbat, care potolea de zor un foc iute, din coceni de porumb. "N-ar fi rău să fie mai multe grătare de astea, că o să se mai aglomereze şi chiar dacă noi vom elibera grătarul, n-o să ai unde să arunci un ac", ne-a spus omul, vădit preocupat de aglomeraţia pe care o anunţau maşinile care înaintau continuu pe alee.

Improvizaţie: grătar pe coşul de gunoi

Cei care nu au mai prins un grătar sau, pentru că erau pentru prima dată la Gârboavele, nu au ştiut de existenţa ustensilelor, nici n-au răbdat de foame şi nici n-au încălcat legea. Pur şi simplu au folosit coşurile de gunoi din beton pe post de suporţi, încurajaţi şi de predecesorii care le folosiseră fix în acelaşi scop. "Noi suntem din Brăila şi venim pentru prima dată aici. Nu ştiam că sunt grătare, aşa că am adus ceva de acasă, dar ca să nu facem direct pe iarbă, am pus grătarul pe coşul de gunoi. Am văzut că era cenuşă în el, alţii au descoperit metoda înaintea noastră. Mai sunt şi alţii pe aici care fac la fel. Era bine dacă erau mai multe grătare amenajate", ne-a spus vesel un brăilean în timp ce îşi supraveghea obleţii puşi la fript pe ineditul grătar. 

În fum de grătare şi acorduri neaoşe de manele, petrecăreţii care au ales ieri pădurea Gârboavele pentru a bifa tradiţionala zi de 1 mai au arătat, într-o oarecare măsură, că pot şi vor să fie civilizaţi. Chiar şi atunci când cei care dau o lege nu asigură şi suficiente condiţii ca ea să fie respectată.

Foto: Ionatan Ţuţu: Grătarele amenjate au fost folosite din plin de petrecăreţi.

Citit 1969 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2012 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.