Testamentul profesorului Ion Crudu

Testamentul profesorului Ion Crudu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Prof.dr.ing. Ion Crudu, de care ne despărţim astăzi, va rămâne în memoria celor ce l-au cunoscut ca una dintre cele mai proeminente figuri ale culturii şi ştiinţei gălăţene, numele său fiind strâns legat de învăţământul superior din Galaţi în ultimele decenii. Rămânem cu regretul că anul trecut, când a venit la redacţie cu propunerea de a înfiinţa o pagină dedicată ştiinţei, nu am dat curs iniţiativei sale. Poate că primul rector al Universităţii de Stat din Galaţi simţea încă de atunci cât de puţin timp i-a mai rămas pentru cât de mult mai avea de făcut. Vă prezentăm astăzi câteva din declaraţiile sale, făcute într-un interviu publicat în Viaţa liberă în 2007, declaraţii ce au acum greutatea unui testament:

Bogăţia profesorilor

„În 1974, când am venit de la Iaşi, ca rector al Universităţii gălăţene, printre primele mele decizii s-a numărat cea de a lansa cercetarea la Galaţi. Eu consider că e cea mai importantă activitate a universităţii, dovadă că acum toate topurile se fac pe baza rezultatelor în cercetare. Am  obligat atunci toate catedrele să organizeze câte o conferinţă în domeniul lor pentru că o universitate nu poate să trăiască numai din activitate de predare. După mine, e greşit că profesorii vor să se îmbogăţească din învăţământ.

Niciun mare intelectual din istorie nu a fost bogat, alta este bogăţia profesorilor. Apoi, trebuie făcut ceva pentru a atrage la facultate copii de la ţară, pentru că aceştia au o altfel de mentalitate. În prezent, numai unu la sută dintre studenţi sunt de la ţară, ceea ce, cred eu, este greşit. În generaţia noastră, cel puţin jumătate erau de la ţară, cu rădăcini sănătoase. În ce priveşte sistemul educaţional ca întreg, din păcate, statul nu are un plan naţional pentru învăţământ, iar asta este marea dramă. Apoi, trebuie pus accentul pe cercetare. Fără cercetare, universităţile nu există.

De asta universitatea din Iaşi este prima în ţară, pentru că a avut întotdeauna grijă de acest aspect. Bineînţeles, universităţile să fie dotate cu laboratoare. Şi mai e un aspect. Nimeni nu mai vorbeşte de patriotism. Toată lumea vrea să plece în străinătate, ca să îi meargă bine, nimeni nu se mai gândeşte la ţară. Învăţământul trebuie să iasă de sub tutela politicului. Când cei din conducerea ţării vor înţelege că nu se poate face educaţie de calitate decât prin eliminarea politicului din aceste instituţii, abia atunci se va putea spune că mergem pe un drum bun”.

Rămas bun, Domnule Profesor!

Citit 3144 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.